Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

Masa cukrowa- pokrywanie tortu

Po wielu godzinach spędzonych na forum cincin, po analizowaniu przepisów, porad i sugestii innych rozpoczęłam przygodę z masą cukrową. I muszę przyznać, że jestem z niej zadowolona. Przy jej pomocy, można wyczarować na torcie dosłownie wszystko :):):):)


Tort dla mamy

 

Składniki:

  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki Planty
  • ok. 800 g cukru pudru
  • olejek migdałowy lub pomarańczowy


Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (należy uważać by się nie zagotowała). Ja robię to w rondelku trzymanym kilka centymetrów nad ogniem.

Masa 1.


Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek, wymieszać.

Masa 2.


Część cukru pudru przesiać. Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając.

Masa 4.


Nie należy dodawać całego cukru naraz, by móc kontrolować konsystencję masy.

masa 5.

 

Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny.

Masa 6.

 

Masę wałkujemy podsypując ją cukrem pudrem. Można pomóc sobie folią.

Masa 6.


Rozwałkowana na grubość ok 3-4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała.

Masa 7.

 

Tort, który zamierzamy pokryć masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem. Ważne jest, aby nie była to bita śmietana.

Masa 8.


 

Tort pokrywamy rozwałkowanym płatem masy

Masa 9.


Dociskamy.

Masa 10.


Odcinamy brzegi.

Masa 11.


A co zrobimy z naszym tortem dalej zależy tylko od naszej wyobraźni.

Masa 12.

 

Moja stworzyła to:

Tort dla mamy

 

Tort dla mamy

niedziela, 30 maja 2010, vilk_89

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/05/30 13:54:16
Pięknie ci wyszło. Fajnie tak czegoś się nauczyć. Też lubię to uczucie. Zabieram się od jakiegos czasu do tych mas, tylko nie lubię niestety tortów, stąd mam kłopot.
-
2010/05/30 13:58:29
przepis zapisuję :)
-
2010/05/30 14:30:32
Również zapisuję. Nawet nie wiedziałam, że można coś takiego zrobić w domu. Torty wyglądają dzięki niej estetycznie i tak profesjonalnie ;)
-
2010/05/30 15:19:08
Dzieło sztuki :) Wygląda bardzo profesjonalnie...
-
2010/05/30 15:38:08
Fantastyczny tort, czy plantę można czymś zastąpić?
-
2010/05/30 15:43:55
Szczerze to nie wiem czy można ją zastąpić czymś innym. We wszystkich przepisach jakie spotykałam występowała właśnie Planta. Pewnie dzięki temu, że w przeciwieństwie do masła czy margaryny jest biała.
Można ją natomiast pominąć. Jednak masa bez planty będzie mniej elastyczna i będzie szybciej wysychała przez co trudniej będzie się z nią pracować.
-
2010/05/30 16:58:19
O wow, toż to dzieło sztuki! Bardzo piękny tort, gratuluję:)
-
2010/05/30 20:35:28
Ja często robię taką masę, ale do swojej nie dodaję masła :) muszę sprawdzić, chociaż i tak jest wystarczająco elastyczna :)
wyszedł Ci naprawdę śliczny torcik :)
-
2010/06/01 09:08:10
pięknie ozdobiłaś. zawsze mi się wydawało, że z tą cukrową masą to takie skomplikowane.. minimalizm.
-
Gość: Ancia, 95.155.125.19*
2010/08/06 21:14:12
Witam serdecznie. Zrobiłam dziś masę cukrową z Pani przepisu i wyszła super! Mój pierwszy tort w życiu i od razu z masą cukrową. W dodatku wszystko zakończyło się sukcesem!
-
2010/08/06 21:57:34
Gratuluję :) Cieszę się, że masa cukrowa się udała :)
Jej zrobienie wcale nie jest takie trudne jak się może początkowo wydawać :)

Polecam dodatek CMC do masy(staje się bardziej elastyczna), a do barwienia tylko barwniki żelowe lub w proszku. Te w płynie się nie nadają.
-
Gość: nelba, chello089074019059.chello.pl
2010/10/02 18:56:54
cudeńko ten twój torcik:) ja do tej pory robiłam bez tłuszczu.No i nie pokrywałam jeszcze całego tortu tylko robiłam dekoracje.Ale dziś będę tworzyć, więc może się skuszę...pozdrawiam
-
Gość: lusiem, 84.38.98.215.internetia.net.pl
2011/01/30 14:34:35
witam.robiłam wczoraj masę cukrową ale niestety nie wyszła mi.podejrzewam że dałam za dużo cukru pudru bo masa po wyrobieniu i po chwilowym poleżeniu była strasznie twarda i nie dało się z nią nic zrobić.ale nic to - pierwsze koty za płoty...będę jeszcze próbować...a Twoje torciki naprawdę super-)
-
2011/01/30 22:22:44
Jeżeli tylko stwardniała to trzeba było ją włożyć na jakieś 10 sekund do mikrofali żeby zmiękła. Po wyrobieniu masę należy trzymać przykrytą folią, bo bardzo szybko twardnieje i wysycha.

A jeżeli się rwała i kruszyła to wina cukru, albo było go za dużo, albo był złej jakości. Najlepszy jest cukier puder Kupca. Jest bardzo drobno zmielony, prawie jak mąka i masa wychodzi z nim najlepsza.

A tak w ogóle to mi też czasem masa nie wychodzi (a tyle razy już ją robiłam!) i ląduje w koszu na śmieci. Nie ma się co przejmować i próbować dalej :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , 095160217119.bialapodlaska.vectranet.pl
2011/02/10 18:05:08
Byłam dzisiaj w sklepie i okazało się, że Planta to zwykły tłuszcz do smażenia. Czy nie można jej zastąpić zwykłym smalcem?
-
2011/02/10 21:06:08
Jeśli już tak bardzo chcesz ją czymś zastąpić to może raczej masłem lub dobrej jakości margaryną. Czytałam, że niektórzy tak robią. Sama nie próbowałam. Odkąd bawię się masą cukrową zawsze mam w lodówce kostkę Planty ;)
Można też zrobić masę cukrową bez tłuszczu, ale wtedy będzie szybciej wysychać.
-
Gość: Valkyrja, 77.236.26.15*
2011/02/18 07:44:56
Jutro będę robiła tort na urodziny mojego chłopaka i mam zamiar zaszpanować tortem z masą cukrową. Niestety nie mam glukozy, w związku z czym mam pytanie: CZY GLUKOZĘ MOŻNA ZASTĄPIĆ CUKREM? :(
-
2011/02/18 14:07:11
Szczerze powiem- nie wiem. Czytałam że podobno można ją pominąć, ale raz mi zabrakło glukozy i spróbowałam bez niej to mi masa nie wyszła kompletnie. Od tamtej pory zawsze trzymam w domu spory zapas.
A nie masz gdzieś w pobliżu Tesco? Tam mają glukozę. Albo w aptece jeszcze podobno można kupić.
-
2011/03/26 20:39:09
Może to głupie pytanie ale czy ta masa jest jadalna - chcę zrobić tort dla dziecka lat pięć i zastanawiam się czy mi wyjdzie i czy ona może to w ogóle zjeść... ?
-
2011/03/27 19:33:52
Raczej nie pokrywałoby się nią tortów gdyby nie była jadalna... a poza tym to w 99% cukier więc wiadomo jak smakuje ;) jest baaaardzo słodka, ale z dodatkiem olejku pomarańczowego fajnie smakuje, jak cukierki :)

Nie wszyscy lubią jej smak, niektóre osoby traktują ją po prostu jako dekoracje i najzwyczajniej zostawiają na talerzu, choć znam też kilka osób które uwielbiają tą masę i dekoracje zjadaja w pierwszej kolejności ;) Zależy od gustu :P Tak więc masa jest 100000% jadalna :)
-
2011/04/15 21:39:24
Witam. Dziś próbowałam zrobić taką mase i niestety nie wyszło. Nie jestem w stanie wgnieść tej całej ilości cukru. Powiedzcie co robię nie tak??? Bardzo mi zależy bo masa jest śliczna na zdjęciach. pozdrawiam
-
Gość: Dagmara, pd9e83507.dip.t-dialin.net
2011/05/20 11:21:39
Mam pytanie, czy ktoś zna przepis na masę cukrową, ale bez żelatyny???? czy istnieje cokolwiek roślinnego, co mogłoby ją zastąpić? może można gdzieś wegetariańską żelatynę dostać? szukam i szukam, nic nie mogę znaleźć, a bardzo mi na tym zależy...
-
Gość: Dagmara, pd9e83507.dip.t-dialin.net
2011/05/20 11:41:48
Znalazłam to, może się nada?? :
www.eko-market.pl/product_info.php/cPath/9_57/products_id/261/

Jeśli ktoś próbował, to w jakich proporcjach powinnam użyć tego agaru??
-
Gość: Asiak, acer145.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/21 11:51:58
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy w swoim życiu tort, wypróbowałam przepis na tą masę i wszystko mi wyszło. Może oprócz tego, że nie mogłam jej przenieść bo mi się rwała. Rozwałkowałam ją na folii spożywczej i przenosiłam razem z nią. : ) Bardzo dziękuję za przepis. Torcik był dla mamy i bardzo się podobał. Na przyszłość mam nadzieję, że wyjdą lepsze.
imageshack.us/photo/my-images/24/1000165b.jpg/
-
Gość: Aneta, afry186.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/25 20:26:16
Witam. Co to jest to "planty" z przepisu? Można robić bez tego?
Pierwszy raz próbowałam zrobić tą mase i nie dałam rady tego zagnieść. W sumie to jest chyba nie realne by wgnieść prawie kilo cukru w pół szklanki płynu.
Gdzie można kupić olejek migdałowy?
-
2011/05/26 08:13:52
Planta to biały tłuszcz roślinny, można go dostać w marketach w dziale z masłem. Dzieki niemu masa wolniej wysycha i jest bardziej plastyczna. Olejek migdałowy dostaniesz chyba w każdym spożywczaku ;) Choć osobiście polecam olejek pomarańczowy.

A wgniecenie kilograma cukru w pół szklanki płynu to jak najbardziej realna rzecz skoro osobiście robiłam to już dziesiątki razy ;) ;) I z tego co wiem to nie tylko ja, bo ta masa jest coraz bardziej popularna ;)
-
Gość: Aneta, acbi23.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/26 16:33:43
Dziękuję za odpowiedź ;)
W takim razie będę próbowała kolejny raz. Może tym razem uda mi się to zagnieść...
Na masę cukrową znalzłam też przepis, w którego skład wchodzi:
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
Czy taka masa będzie bardzo różnić się od tej z żelatyną i glukozą ? Ten przepis wydaje się bardziej "realny" :)
-
Gość: Aneta, afry14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/28 19:14:57
No i udało się ;)
Zrobiłam tę masę i wyszła w miare ok. Co prawda na Pani zdjęciach wygląda zupełnie inaczej, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona ;)
I jeszcze pytanko. Czy to normalne że gdy dodałam do żelatyny glukoze to zrobiła sie z tego taka bardzo gęsta masa? Wszystko w taką kule sie uformowało, dodałam potem do cukru i coprawda się zagniotło, ale u Pani na zdjęciu ta masa jest płynna... I pewnie dlatego ciężko później było lepić róże.
A czym przykleja Pani ozdoby z masy??
Bardzo Pani dziękuję przede wszystkim za ten świetny przepis, no i że odpowiedziała Pani na moje pytania ;)
GRATULUJĘ TALENTU :) Wciąż nie mogę się napatrzeć na Pani przecudne torty ;)
-
2011/07/09 05:21:13
witam
chcialam spytac jak wykonala Pani wzor na kocyku
pozdrawiam
-
2011/11/07 22:35:47
Witam :)
Ja robię masę cukrową inaczej, też jest dobra, ale przy najbliższej okazji muszę spróbować tej :) Myślałam właśnie nad czymś innym. Nie wiem dlaczego ( i czy przy tej też tak jest), ale przy mojej na drugi dzień w połączeniu masy z kremem, tak jak by się topiła masa cukrowa i odchodzi od boków i tworzy się taki "syrop" pomiędzy :(
Co do jadalności, to moje dzieci jadły by ją samą - rzeczywiście jak cukierki :)
Ja przyklejam motywy na miód. Ale jak lepi się jakieś postacie to wychodzi z mojej ciężko, bo ona się raczej tak nie klei jak plastelina. Różyczki jednak wychodzą ok.
Wszystkie ciasta i elementy są z tej podanej wyżej masy cukrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam serdecznie !!!
PS. Jak mój synek zobaczył tu dziś po południu traktor, ten wielki to miał oczy jeszcze raz takie duże :)
-
2011/11/10 23:05:15
Już 2 razy robiłam masę cukrową, ale bez planty i wychodziła taka trochę mało elastyczna i szybko wysychała. Dzisiaj odkryłam dopiero, że dodaje się do niej tłuszcz. Rewelacja, bardzo plastyczna, mięciutka, idealna!!
-
Gość: aagaa22, aean45.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/02 13:58:53
Witam. Na Pani zdjęciach wygląda to rewelacyjnie..ale.. no właśnie:)..robię z tego samego przepisu..i rwie mi się..już zaczynam wpadać w desperację:( niech ktoś zdradzi dlaczego tak mi się dzieje..i co mogę zrobić, żeby było lepiej...
Mam straszny problem przenieść ją na tort:(i klei się do rąk;( zaczynam się zniechęcać. Pomoże ktoś?
-
2012/10/24 16:57:58
Śliczny tort i bardzo czytelny opis :) Nigdy nie umiałam rozłożyć lukru na tort ;p zawsze się rozrywał czy coś. Mam nadzieję, że ta folia mi pomoże :) Chciałabym robić takie torty.. Tylko nie mam jak trenować ;p Pozdrawiam :)
-
Gość: kasia , afly177.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/17 10:46:20
witam ;) jestem pod wrażeniem Twoich tortów. Przepis na masę cukrową juz próbowałam i jest ok ale mam problem żeby na bokach tortu były równo obłożone , bez fałdek itp i muszę najpierw wyciąć kółko a potem pasek na boki i nie prezentuje sie to tak rewelacyjnie , czy masz na to jakiś patent ??? I Chciałam zapytać jak robi sie klej z wody i cukru i czy tym klejem przyklejasz dekoracje na bokach torów??? Jakiej marki używasz barwników np. czarny??
-
Gość: justjag, hfa42.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/14 14:30:51
witam
mam pytanie czy ta glukoza to jest w proszku czy w płynie??
-
2013/02/15 10:00:13
Glukoza w proszku. Kupuję ją w Tesco :)
-
2013/02/20 08:32:24
na tort o jakiej srednicy wystarczy ta masa? uda mi sie z tego zrobic jeszcze dekoracje? hello kitty i po bokach kolorowe kwiatuszki? ew. jakie proporcje dajesz na malą ilość w celu dekoracji?
-
2013/02/20 14:34:40
czy ten przepis wytarczy tylko na oblozenie tortu? o jakiej średnicy? a mo/ze starczy na jakąś dekorację? na którym etapie rozdzielic masę żeby ją zabarwić? jak użyc barwników w proszku? czy jak już masa bedzie o jednoltej konsystencji?