Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

3-Bit

W piątek i sobotę zrobiłam w domu mały maraton ciasteczkowy, więc na dziś wybrałam sobie coś niewymagającego pieczenia i dużego nakładu pracy. Prościutki i szybki 3-bit. Jak dla mnie jest za słodki, ale znika z lodówki z dużą prędkością, więc innym raczej to nie przeszkadza ;)

Trochę problemów sprawia dolna warstwa. Karmel przecieka pomiędzy herbatnikami i przykleja się do blachy co utrudnia trochę krojenie. Zastanawiałam się czy następnym razem nie pokombinować trochę z kolejnością warstw, na razie przepis oryginalny. Już nie pamiętam skąd go mam, bo pierwszy raz robiłam to ciasto dobrych kilka lat temu.


3-Bit

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5l mleka
  • 250 g masła

Ugotować budyń. Dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania jednolitej masy.


Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 śnieżki

Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać śnieżki. Można trochę dosłodzić do smaku.

Ponadto:

  • 800g herbatników
  • puszka gotowej masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego 2 godziny)
  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Przekładać: herbatniki- masa krówkowa- herbatniki- masa budyniowa- herbatniki- bita śmietana- starta czekolada

Ciasto schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

3-Bit

niedziela, 23 maja 2010, vilk_89

Polecane wpisy

  • Rafaello z Advocatem

    Jak tylko zobaczyłam to ciasto na blogu Kasi wiedziałam, że MUSZĘ je zrobić. Wygląda rewelacyjnie, smakuje rewelacyjnie, a poza tym jest proste i nie wymaga duż

  • Koktajl truskawkowo- bananowy

    Chyba każdy zna podobny deser. Mi się kojarzy z dzieciństwem. Kiedy mama miksowała nam świeże truskawki, z cukrem i śmietaną to oznaczało, że już lato :) Mam se

  • Torcik serowy z brzoskwiniami

    Przez bardzo długi czas nie darzyłam serników na zimno zbytnią sympatią. Jednak po kilkuletniej przerwie postanowiłam się z nimi przeprosić. I chyba dobrze zrob

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: solniczka, *.chello.pl
2010/05/23 16:04:20
wygląda apetycznie i wydaje sie szybki w przygotowaniu :)
-
joanna-kuchareczka
2010/05/23 16:18:26
Znam to ciasto. Faktycznie szybkie. Mi nie przeszkadza, ze jest tak slodkie ;)
-
mydelicious
2010/05/23 16:59:52
najbardziej lubię w nim tą masę krówkową... pychotka!
-
emma001
2010/05/23 17:52:47
Ja mam w lodowce 3 bita, ktory pozostał jeszcze z wczoraj. Ale niestety mało mi juz go zostało ;(
-
gosiaa99
2010/05/23 18:42:25
tylko raz robiłąm to ciasto, ale miło je wspominam:)
-
olciaky
2010/05/23 19:39:55
Mniamki!:D
-
izaa_a
2010/05/23 20:46:22
juz od dawna mam ochotę na to ciasto. Twoje zdjęcia są bardzo bardzo apetyczne..;)
-
zaytoona
2010/05/23 22:14:26
Prezentuje się obłędnie!
Ciekawa jestem ile ma wspólnego z tytułowym batonikiem - który lubię. Bardzo. ;))

Pozdrawiam!
-
Gość: , 78.151.70.*
2010/05/23 23:09:14
Jadłam, przepyszny;) i naprawdę nie czasochłonny, a najlepiej użyć kremu do karpatki Delekty (karpatka w 5 minut) który nie trzeba gotować tylko wymieszać z zimnym mlekiem.
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/24 10:23:47
Wygląda pysznie, przepis mam zapisany już dawno, ale Twoje zdjęcia chyba przyśpieszą wykonanie. Pozdrawiam
-
ugotujmy
2010/05/24 13:39:17
za słodki..? trzeba było zaparzyc sobie gorzkiej kawy, która idealnie równoważyłaby tę słodycz.. :-)
-
Gość: kasia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/07/14 10:09:37
ciasto super ,ja jako spodu używam cienki biszkopt,który lekko nasączam
-
Gość: iwA, *.15-2.cable.virginmedia.com
2011/06/27 17:59:18
ŁATWY PRZEPIS.
-
Gość: iwA, *.15-2.cable.virginmedia.com
2011/06/27 18:00:08
DOBRE