Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy bananowiec

Nie wiem co bananowce mają w sobie takiego, że wszyscy je uwielbiają (przynajmniej w mojej rodzinie;)

Tym razem banany wystąpiły u mnie w parze z czekoladą tworząc lekką, dwukolorową piankę. Ciasto jest bardzo ładne, dobrze się kroi i najważniejsze- pyszne jest!


Czekoladowy bananowiec


Biszkopt:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek cukru

  • ¾ szklanki mąki

  • 1 budyń czekoladowy

  • 2 łyżki kakao

  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180'C ok 30- 35 minut.


Krem:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 8 dojrzałych bananów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada mleczna

Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, następnie ogrzać, aby się rozpuściła (można wstawić ją na kilka sekund do mikrofali lub do kąpieli wodnej).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(dobrze jest dodać do niej 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki)

6 bananów zmiksować na gładką masę, dodać do nich rozpuszczoną galaretkę, połowę żelatyny i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę ubić. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać cukier waniliowy i drugą połowę żelatyny, a do drugiej masę bananową.

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, posmarować bitą śmietaną, następnie polać kremem bananowym (początkowo jest dość rzadki). Kremy wymieszać lekko ze sobą. Pozostałe 3 banany pokroić w drobną kosteczkę i posypać po cieście. Przykryć drugim płatem biszkopta. Udekorować polewą czekoladową.

Ciasto wstawić na noc do lodówki.

 

Czekoladowy bananowiec

 

Czekoladowy bananowiec

poniedziałek, 09 sierpnia 2010, vilk_89

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/08/09 17:31:07
Sa po prostu przepyszne:)
-
2010/08/09 17:35:48
też nei wiem co w bananowcach takiego jest, u mnie to samo w każdym razie ;P
-
2010/08/09 17:39:54
czekolada i banany to jedno z najlepszych połączeń a Twoje ciasto wygląda wyśmienicie;)
-
2010/08/09 17:50:17
pięknie wygląda ja nie mogę bananów ale czasem się skuszę...;)
-
2010/08/09 18:27:10
Jak to "co mają"? Najcudowniejszy pod słońcem smak bananów! A Ty dorzuciłaś jeszcze do tego czekoladę, tworząc duet idealny. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/08/09 18:28:38
Piękny wypiek i bardzo lubię połączenie czekolady i bananów!
-
2010/08/09 18:30:25
zapisuję bo wygląda rewelacyjnie...a takiego bananowca czekoladowego nie spotkałam...aczkolwiek na bananowca mam też wspaniały przepis:) pozdrawiam
-
2010/08/09 21:15:28
Banany są pyszne i tyle, a do tego jeszcze z czekoladą to rozpusta :)
-
2010/08/09 23:05:03
wbiłabym widelczyk w taką kostkę ciasta... oj tak :)
-
2010/08/10 07:51:21
Juz czuje, ze to ciasto posmakowaloby mojej mamie :) Mnie zreszta tez, bo wyglada przesmacznie :))
-
2010/08/10 08:45:48
Mojej mamie też posmakowało ;) Niby dieta... dieta.... a co chwilę ją z kawałkiem bananowca widziałam ;) ;) ;)
-
2010/08/10 11:13:03
mniam - bardzo lubię bananowe ciasta
-
2010/08/10 17:42:43
takk.. czekolada i banany to zdecydowanie pyszne smaki
-
2010/08/11 18:45:53
wygląda rewelacyjnie !
-
2010/08/23 21:25:30
aż mi ślinka pociekła na widok tego ciasta, szkoda że tak nie można kawałeczka spróbować, ale chyba w nowym roku będę musiała go upiec
-
Gość: Anka, abgc2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/07 08:03:36
Ciasto smakuje i wychodzi identycznie jak "kopiec kreta", co oznacza mimo wszystko dobry i sprawdzony smak, ciekawostką jest że całkowity koszt ciasta jest znacznie mniejszy niż gotowa mieszanka "kopca" być może związane jest to z produktami które każda z nas w domu posiada. Tak czy siak polecam, natomiast cudów się nie spodziewajcie.