Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Wiedeński na kruchym spodzie

Pyszna klasyka .

Kiedyś sernik wiedeński był jedynym jaki potrafiłam zrobić i jedliśmy go w prawie każde święta. Korzystałam z innego przepisu- na małą tortownicę i bez ciasta kruchego.

Tym razem potrzebowałam jednak dużej blachy sernika na przyjęcie, przekształciłam więc lekko przepis na sernik, który podawałam w zeszłym tygodniu TUTAJ.

Wyszedł idealny...


Sernik wiedeński

Ciasto kruche:

  • 300g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 140g cukru

  • 140g masła

  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.



Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 8 jajek

  • 200g + 40g cukru

  • 350ml oleju

  • ¾ litra mleka

  • 2 torebki budyniu waniliowego

  • 150g rodzynek

  • 100ml rumu

  • 100g skórki pomarańczowej

Rodzynki zalać rumem, podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy wchłoną cały płyn odstawić do lekkiego ostudzenia.

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.


Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

środa, 08 września 2010, vilk_89

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/09/08 14:13:24
Tak jak kocham serniki, tak i ten, bym uwielbiał.. Jest taki wysoki, dokładnie jak lubię.. A stwierdzenie 'cała blacha sernika' przemawia do mojej wyobraźni, oj przemawia.. Cudny..
-
2010/09/08 15:31:02
i ja tez kocham serniki....;) ostatnio nawet wiedeński robiłam. Twój wygląda pyszniutko...;)
-
2010/09/08 17:41:33
Przepyszny:)
-
2010/09/08 21:27:34
oj masz rację - przepyszna klasyka!
-
2010/09/08 22:44:36
Alez pieknie Ci wyszedł! Taki gruby, puchaty, super serniczek:)
-
2010/09/09 10:28:50
Pyszności ! Po prostu zniewalający.
-
2010/09/09 11:49:48
Moje ukochane serniki !! :) Bardzo lubię sernik wiedeński :) Twój jest taki duży :).....z rodzynkami... chyba zrobię taki na weekend :D
-
2010/09/09 13:33:33
klasyczny sernik to jest to! :-)
-
2010/09/09 14:33:33
ależ apetyczny!
-
Gość: monisia81, 095160248239.zabrze.vectranet.pl
2013/09/19 13:36:55
Sernik cudo!!! Dziś mam 4 rocznicę ślubu, postanowiłam ułaskawić podniebienie Męża sernikiem. Tylko co tu wybrać? Ten co zwykle? Z brzoskwiniami? Już się troszkę przejadł... Postanowiłam poszperać w necie, choć przepisy blogowe na ogół u mnie się nie sprawdzają, tak ten już wpisuję na najwyższą półkę:):)
Sernik wyszedł rewelacyjnie, smacznie i nic tylko palce lizać, pół blachy już zjedzone, jak miło było popatrzeć jak znika w mgnieniu oka, każdy z gości brał po dokładkę lub dwie:) Resztę schowałam na wieczorny czas, żeby Mąż mógł jeszcze raz zanurzyć się w tej obłędnej pyszności:)

Dziękuję za przepis, troszkę go zmodyfikowałam, nie dodałam białek na wierzch pod koniec pieczenia, bo bałam się, że sernik po otwarciu piekarnika opadnie. Piekłam w ogóle 10 minut dłużej, więc wierzch jest ładnie zarumieniony:)

Ehh, czas pędzić po następne wiaderko sera twarogowego, bo już mam ochotę na więcej sernika:)
Jeśli reszta przepisów jest równie udana - w co nie wątpię - to chyba stanę się super specjalistką rodzinną w zakresie pieczenia ciast:):)
Pozdrawiam !!