Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

Tort migdałowy

Szczególnie smakował fanom marcepana ;) ;) Mocno migdałowy i baaaardzo apetyczny ;)


Tort migdałowy


Od dawna marzył mi się taki torcik, a zrobiłam go tak:

  1. Upiekłam biszkopt kakaowy z 6 jaj, w tortownicy 26cm

  2. 200g gotowej masy marcepanowej ucierałam mikserem dolewając stopniowo amaretto, aż uzyskałam konsystencję kremu

  3. Ubiłam 500ml śmietanki 30% z opakowaniem cukru waniliowego. Do już ubitej śmietany dodałam 100g płatków migdałowych i wymieszałam.

  4. Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, naponczowałam go obficie amaretto. Pierwszą warstwę posmarowałam kremem marcepanowym, a drugą bita śmietaną.

  5. Udekorowałam tort bitą śmietaną z dodatkiem nutelli, migdałami i kremem czekoladowym.

 

Tort migdałowy

Tort migdałowy


Następnym razem zamienię biszkopt kakaowy na migdałowy, będzie jeszcze bardziej migdałowo :)  I chyba krem czekoladowy pasowałby bardziej niż bita śmietana.

Muszę jeszcze popracować nad tym przepisem ;) ;)


Tort migdałowy

wtorek, 07 września 2010, vilk_89

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/09/07 15:16:42
Cudo nie tort ! Pycha i jaki piękny :)
-
2010/09/07 15:40:38
Mniam,
cudowny:)
-
2010/09/07 18:04:47
wygląda pięknie (:
-
2010/09/07 18:31:01
wow, jak z najlepszej cukierni
-
2010/09/07 18:48:35
:-O Booski ten tort.. Uwielbiam torty z masą marcepanową ale muzę przyznać, że jeszcze żaden, ne był tak piękny jak Twój.. Cudowny..
-
2010/09/07 20:48:32
Wygląda absolutnie pięknie! A smak,..ach to musi być smak!:)
-
2010/09/07 22:22:05
tort jak marzenie... absolutny fenomen. bajeczny!