Krótka historia o pieczeniu
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik piernikowy

Trochę Bożonarodzeniowe klimaty, ale w końcu w niektórych supermarketach już od paru tygodni królują choinki i mikołaje(!!!), więc i u mnie może zapachnieć świętami ;)

A tak na poważnie to ciekawa byłam jak smakuje taki pierniko-sernik :) W sumie to praktyczne rozwiązanie świąteczne bo ma się 2 tradycyjne ciasta w jednym :P Mam gdzieś jeszcze przepis na pierniko-serniko-makowiec... ale może o tym innym razem :)

Niżej zamieszczony przepis jest kolejną modyfikacją mojego podstawowego przepisu na sernik podawanego TUTAJ.

 

Sernik piernikowy


Ciasto kruche:

  • 300g mąkiSernik piernikowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ponadto:

  • 200g pierników w czekoladzie

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Pierniki pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je wciskając, aby nie wypłynęły przy wlewaniu masy serowej (jest bardzo rzadka)



Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 200g + 40g cukru
  • 350ml oleju
  • ¾ litra mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Udekorować polewą czekoladową.

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

poniedziałek, 04 października 2010, vilk_89

Polecane wpisy

  • Sernik przekładany

    Przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”. Trochę go zmieniłam- zrezygnowałam z bakalii i zwiększyłam ilość masy serowej. Wyszedł na

  • Sernik z pierniczkami i makiem

    Bożonarodzeniowe 3 w 1 :) Przepis pochodzi (znoooowu;) z książki „100 Nowych ciast siostry Anastazji”. Niestety, nie wiadomo dlaczego autorka nie po

  • Sernik z serca ;)

    Zaległości... zaległości... mój folder ze zdjęciami czekającymi na publikację pęka w szwach, a codziennie dochodzą nowe. Ale na wszystko przyjdzie czas (mam nad

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
zauberi
2010/10/04 22:26:48
Mmmm, robiłam kiedyś podobny sernik i był pyszny! ;) naprawdę już choinki w marketach są??
-
vilk_89
2010/10/04 22:37:17
Naprawdę... Ja doznałam małego szoku, gdy na poczatku wrzesnia(!) Lidl zaprezentował u siebie bozonarodzeniowy regał pełen choineczek, pierniczków, marcepanów itd... :D To juz zaczyna się robić smieszne, tak samo jak wielkanocne jajka w styczniu ;)
Nie wiem czy tylko u mnie Lidl zawsze tak się śpieszy ;)
-
ciastella
2010/10/05 07:18:27
sernik wygląda wyśmienicie ;D ja czekam, aż w telewizji zacznie jeździć cocca-cola z Mikołajem ;D od tego momentu czekam na święta ;DDD
-
kulinarnespotkania
2010/10/05 07:34:29
ciacho wyglada super smacznie:) i mysle ze tak smakuje, albo i jeszcze lepiej:)
-
majanaboxing
2010/10/05 09:59:05
Cudowny ten serniczek! Wspaniale sie prezentuje. Takie serniki to ja mogę zjadac cały rok, nie tylko na świeta:))
-
emma001
2010/10/05 16:43:32
ja na swiateczne rzeczy sie jeszcze nie natknełam. Juz nie moge sie doczekac swiat bo takie wypieki robie tylko w tym cczasie ;)