Krótka historia o pieczeniu
środa, 26 stycznia 2011

Bardzo proste i pyszne ciasto. Dwa miodowe placki przełożone bitą śmietaną, pokryte karmelem i orzechami.


Krówka


Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyć nim 2 wcześniej przygotowane blachy. Każdy placek piec około 10 minut w 170'C na złoty kolor. Wystudzić.


Krówka


Bita śmietana:

  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixami, dodać cukier puder do smaku.


Krówka


Masa krówkowa:

  • 1 puszka kajmaku (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana 3 godziny)
  • 200g pokrojonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)

Na placek wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzić kajmak i posypać orzechami. Odstawić na 24 godziny do lodówki, by placki zmiękły.

 

Krówka

 

Barbie jako... tort ;)

 

Tort z lalką

Tort z lalką

Tort z lalką

Tort z lalką

Tort z lalką

Tort z lalką

 

Sukienkę stanowiła kopułka z biszkoptu, wypełniona owocami i bitą śmietaną. Lalkę pozbawiłam nóg, a jej „biodra” owinęłam folią spożywczą (lalka nie ma wtedy bezpośredniego kontaktu z ciastem). Na górze kopuły wycięłam mały otwór w który wbiłam korpus laleczki, następnie ubrałam ją w cukrową sukienkę i powstała księżniczka :) :)

Tort z lalką

Bardzo klasyczny tort, klasycznie udekorowany.

Przepis już podawałam TUTAJ

 

Tort Schwarzwaldzki

Tort Schwarzwaldzki

Tort Schwarzwaldzki

Tort Schwarzwaldzki

piątek, 21 stycznia 2011

To chyba jeden z najdziwniejszych przepisów jakie ostatnio testowałam. Smakował naprawdę nieźle, jak na tak proste składniki. Krem w smaku przypomina trochę kaszę mannę.

Przepis pochodzi z TEJ strony (znajduje się tam również szczegółowa fotorelacja), a tłumaczenie z forum cincin. Od siebie dodałam jeszcze kwaśny dżem, żeby tort nie był za mdły i zrobiłam 1,5 porcji kremu.


Tort z patelni

 

Składniki na placki:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody ( zgaszona 1 łyżeczką octu)
  • ok. 3 szklanek mąki

Mleko wlać do miski, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać sodę i stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można je podsypać większą ilością mąki lub wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ciasto rozdzielamy na 7 części. Każdą z nich wałkujemy na placek, nieco większy od talerza, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i za pomocą wałka przenosimy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony około minuty na małym ogniu na złoty kolor. Takim sposobem smażymy wszystkie placki a następnie przykładamy do każdego talerz (wielkość talerza jest zależna od tego na jak dużej patelni smażyło się placki) i odrysowujemy nożem ( resztek ciasta nie wyrzucamy; później je pokruszymy i obsypiemy nimi tort).


Tort z patelni


Krem (1,5 porcji):

  • ¾ l mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 150g masła

½ litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z jajkami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia.

 

Tort z patelni


Ponadto:

  • 1 mały słoiczek niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki


Gorącym kremem przekładać kolejno placki (każdy posmarować najpierw cienką warstwą dżemu). Kremem należy pokryć także wierzch i boki tortu, obsypać go pokruszonymi resztkami ciasta.
Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby placki zmiękły.

 

Tort z patelni

W odcieniach lila- róż :)


Tort imieninowy

Tort imieninowy

Tort imieninowy

Tort imieninowy

środa, 19 stycznia 2011

Przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

Trochę go zmieniłam- zrezygnowałam z bakalii i zwiększyłam ilość masy serowej. Wyszedł naprawdę pyszny, w smaku bardzo podobny do sernika Izaura.


Sernik przekładany


Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180'C przez 30 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa placki (ciasto może być jeszcze ciepłe).


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera
  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ser, mąkę i budyń cały czas ucierając.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie położyć ciemny biszkopt, następnie wylać połowę masy serowej, na to położyć drugi biszkopt i wylać resztę masy serowej. Piec w temperaturze 180'C przez ok. 60 minut.

 

Sernik przekładany

Sernik przekładany

 
1 , 2