Krótka historia o pieczeniu
środa, 24 listopada 2010

Z książki „100 nowych ciast siostry Anastazji”.

Połączenie ciasta drożdżowego z biszkoptami i jabłek z orzechami, czyli przekładaniec jakich wiele w tej książce ;)


Orzechowo- jabłkowe


Ciasto jabłkowe:

  • 1kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150g margaryny
  • 300g maki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40g drożdży
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę*, rozprowadzić starte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać je cynamonem i bułką tartą, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp. 200'C na jasnozłoty kolor.

*Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, łatwiej będzie wyciągnąć z niej upieczone ciasto.


Biszkopt orzechowy:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mielonych orzechów
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 30- 40 minut. (do suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroić na 2 części.


Krem:

  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 250g masła
  • cukier do smaku

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ubijać aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem powinien być mocno słodki (ani w cieście drożdżowym, ani w jabłkach nie ma cukru)


Przekładać:

Biszkopt orzechowy- połowa kremu- ciasto jabłkowe- druga połowa kremu- biszkopt orzechowy.

Ciasto dowolnie udekorować. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Na 78 urodziny. No torcie pisze co innego, ale zmiana nastąpiła już po sesji zdjęciowej ;) ;)

 

Tort urodzinowy z różami

Tort urodzinowy z różami

Tort urodzinowy z różami

15:24, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (2) »

Na 33 urodziny brata połączone z oblewaniem nowego autka :)


Tort Vito

Tort Vito

Tort Vito

Tort Vito

Zygzak na 5 urodzinki.

To pod nim to pustynia... tylko kolor "piasku" mi trochę za ciemny wyszedł ;)


Tort "Zygzak"

Tort "Zygzak"

Tort "Zygzak"

Tort "Zygzak"

Tort "Zygzak"

wtorek, 16 listopada 2010

Jeżeli ktoś, tak jak ja, z makowca zawsze wyjadał tylko nadzienie, to polecam ;)

Mak, bakalie, jabłka i zero ciasta ;)


Makowiec japoński

 

  • 500g maku
  • 450 g cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 150g rodzynek
  • 50g migdałów
  • 150g siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)

Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temp. 180'C.

Makowiec japoński

Słodkie piersi ;) Na 29 urodziny Pawła.

 

Tort bikini

Tort bikini

Tort bikini

13:37, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2