Krótka historia o pieczeniu
niedziela, 30 maja 2010

Po wielu godzinach spędzonych na forum cincin, po analizowaniu przepisów, porad i sugestii innych rozpoczęłam przygodę z masą cukrową. I muszę przyznać, że jestem z niej zadowolona. Przy jej pomocy, można wyczarować na torcie dosłownie wszystko :):):):)


Tort dla mamy

 

Składniki:

  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki Planty
  • ok. 800 g cukru pudru
  • olejek migdałowy lub pomarańczowy


Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (należy uważać by się nie zagotowała). Ja robię to w rondelku trzymanym kilka centymetrów nad ogniem.

Masa 1.


Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek, wymieszać.

Masa 2.


Część cukru pudru przesiać. Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając.

Masa 4.


Nie należy dodawać całego cukru naraz, by móc kontrolować konsystencję masy.

masa 5.

 

Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny.

Masa 6.

 

Masę wałkujemy podsypując ją cukrem pudrem. Można pomóc sobie folią.

Masa 6.


Rozwałkowana na grubość ok 3-4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała.

Masa 7.

 

Tort, który zamierzamy pokryć masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem. Ważne jest, aby nie była to bita śmietana.

Masa 8.


 

Tort pokrywamy rozwałkowanym płatem masy

Masa 9.


Dociskamy.

Masa 10.


Odcinamy brzegi.

Masa 11.


A co zrobimy z naszym tortem dalej zależy tylko od naszej wyobraźni.

Masa 12.

 

Moja stworzyła to:

Tort dla mamy

 

Tort dla mamy

piątek, 28 maja 2010

Kolejny przepis Dorotuś. Bardzo smaczne ciasteczka. Kruche, o przyjemnym maślanym smaku.

Ciasto trochę ciężko się wałkuje, ale wystarczy pomóc sobie folią.

Najlepiej smakują po kilku dniach :)


Ciasteczka z dżemem

 

Składniki:

  • 230 g mąki

  • 175 g schłodzonego masła

  • 90 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • dżem do przełożenia


Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 4mm. Wykrawać ciastka parami (jedno z dziurką drugie bez). Piec na blaszce wyłożonej papierem przez ok 10 minut w temperaturze 180'C. Ostudzone przekładać dżemem, najlepiej niskosłodzonym.


Ciasteczka z dżemem

 

Ciasteczka z dżemem

czwartek, 27 maja 2010

Wczoraj nie tylko mama, ale i mój brat obchodził swoje święto. Z tej okazji- sernik. I to nie byle jaki, tylko nasz ulubiony:) W moim domu wszyscy za nim przepadają i znika ekspresowo. Ma pyszny, mocno karmelowy smak z lekka nutką cynamonu. Przepis znalazłam TUTAJ. Dałam tylko mniej cukru.

Druga bardzo ciekawa rzecz, to polewa. Przepis podała Cinka na forum cincin i jest to polewa IDEALNA w każdym calu. Spróbowałam jej raz i jestem pewna, że już nigdy nie zrobię innej. Jest lśniąca i gładka, a jednocześnie idealnie się kroi, nie łamie i po zastygnięciu nie brudzi rąk. Na prawdę polecam.


Sernik karmelowy

 

Składniki:

Spód:

  • 240 g herbatników w czekoladzie (z braku innych użyłam Petitki, najlepiej sprawdzają się Digestive)
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć bardzo drobno, wymieszać z cynamonem. Następnie do ciastek dodać roztopione masło i wymieszać bardzo dokładnie. Uzyskaną masę przełożyć na wyłożoną papierem tortownicę* i dokładnie docisnąć. Uzyskany w ten sposób spód schłodzić w lodówce.

*Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm, ale lepiej wziąć mniejszą, sernik wyjdzie wyższy.


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 1/4 szklanki cukru

  • 4 jajka

  • 0,5 szklanki śmietany 30%

  • 1 puszka kajmaku

  • 1 budyń karmelowy

Ser ubić z cukrem, następnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę, kajmak i budyń. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją na schłodzony spód. Piec ok godziny minut w temp. 180'C

Gotowy dokładnie schłodzić.


Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.

Pozostałe składniki zagotować na wolnym ogniu.

Namoczoną żelatynę lekko ogrzać aby się rozpuściła i dodać do gorącej polewy. NIE GOTOWAĆ.


Sernik karmelowy

 

Sernik karmelowy

środa, 26 maja 2010
Mamo! Chodź z nami! Damy Ci - łąkę.
Z kwiatami, ze skowronkiem, ze słonkiem.
Do wąchania, słuchania, patrzenia...
A do łąki dodamy życzenia.
Nawet gdy się zachmurzy na niebie,
nawet gdy się kłopotów nazbiera,
my uśmiechniemy się do siebie,
zawsze, jak dziś, jak teraz!

Cała łąka dla mamy, B. Lewandowska

Tort zrobiony dla mamy P.

Mój pierwszy pokryty w całości masą cukrową.

Robiony z serca, choć nie dla mojej mamy, to z myślą o niej :)


Wszystkiego najlepszego :)


Tort na Dzień Matki

 

Tort na Dzień Matki

 

Tort na Dzień Matki

 

Tort na Dzień Matki

07:50, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (8) »
niedziela, 23 maja 2010

W piątek i sobotę zrobiłam w domu mały maraton ciasteczkowy, więc na dziś wybrałam sobie coś niewymagającego pieczenia i dużego nakładu pracy. Prościutki i szybki 3-bit. Jak dla mnie jest za słodki, ale znika z lodówki z dużą prędkością, więc innym raczej to nie przeszkadza ;)

Trochę problemów sprawia dolna warstwa. Karmel przecieka pomiędzy herbatnikami i przykleja się do blachy co utrudnia trochę krojenie. Zastanawiałam się czy następnym razem nie pokombinować trochę z kolejnością warstw, na razie przepis oryginalny. Już nie pamiętam skąd go mam, bo pierwszy raz robiłam to ciasto dobrych kilka lat temu.


3-Bit

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5l mleka
  • 250 g masła

Ugotować budyń. Dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania jednolitej masy.


Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 śnieżki

Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać śnieżki. Można trochę dosłodzić do smaku.

Ponadto:

  • 800g herbatników
  • puszka gotowej masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego 2 godziny)
  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Przekładać: herbatniki- masa krówkowa- herbatniki- masa budyniowa- herbatniki- bita śmietana- starta czekolada

Ciasto schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

3-Bit

sobota, 22 maja 2010

Tort urodzinowy dla Edyty.

Efekt mojej dzisiejszej pracy. Skutecznie i konsekwentnie od rana szargał moimi nerwami robiąc wszystko mi na przekór. W pewnym momencie miałam już ochotę dać sobie z nim spokój. Jednak ratowałam go jak mogłam i myślę, że mimo wszystko nie wygląda najgorzej, choć mój "projekt" był całkowicie inny.

Róże lepione ze sztucznego marcepanu.


Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

 

Tort urodzinowy

14:08, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6