Krótka historia o pieczeniu
sobota, 26 czerwca 2010

Pierwsze jagody zawitały w naszym domu. Nareszcie :)

Zostałam poproszona o zrobienie jagodowego tortu imieninowego. Takiego najprostszego: biszkopt+ świeże owoce+ bita śmietana. Czasem proste rzeczy smakują  przecież najlepiej :)

W tortach najprzyjemniejsze, przynajmniej dla mnie jest tworzenie dekoracji. Tu mogę puścić wodze fantazji. To lubię najbardziej. Dokładne planowanie, układanie w myślach wszystkich detali, kształtowanie płatków, malowanie, lepienie różyczek... mogłabym to robić godzinami.

Tym razem do zafarbowania masy użyłam nie gotowego barwnika, lecz soku z jagód. Dało to bardzo ładny, naturalny kolor, który idealnie komponował się ze świeżymi owocami.

Z tortu byłam w 100% zadowolona, co mi się rzadko zdarza :)


Tort Jagodowy

Biszkopt:

  • 9 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym, następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec w tortownicy 26 cm, w temp 180'C ok 40 minut.

Bita śmietana:

  • 700 ml śmietany 30%
  • 3 fixy do śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem fixów i cukru waniliowego.

Ponadto:

  • 1 litr świeżych jagód

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Przekładać: biszkopt- owoce- bita śmietana- biszkopt- owoce- bita śmietana- biszkopt

Udekorować według uznania.


Tort Jagodowy

Tort Jagodowy

Tort Jagodowy

Tort bierze udział w akcji:

Jagodowo Nam 2!

Już kilka razy napotykałam przepisy na różne „biedronki” i choć stanowiły one małą inspirację to moja biedronka powstała spontanicznie i bez konkretnego przepisu. Akurat w ręce wpadły mi wiśnie i efekt był taki:


Biedronka


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec ok 40 minut w temp 180'C. Wystudzić.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 1 duży słoik wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2-3 łyżki wódki

Wiśnie odsączyć, następnie wymieszać z alkoholem. Sok z wiśni (1 szklanka- jeżeli jest mniej to dolać wody) zagotować, następnie rozpuścić w nim galaretkę wiśniową i wystudzić. Galaretkę truskawkową przyrządzić wg przepisu na opakowaniu i również wystudzić.

Biszkopt przeciąć na 2 części, w jednej kieliszkiem powycinać otwory. Na drugiej części biszkoptu rozłożyć nasączone wiśnie, następnie krem. Przykryć biszkoptem z otworami. W każdą dziurkę nakładać tężejącą wiśniową galaretkę, gdy całkowicie stężeje zalać wszystko galaretką truskawkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Biedronka

czwartek, 24 czerwca 2010

Kolejna rzecz powstała przy okazji Dnia Ojca. Tym razem jako prezent dla mojego taty.

Zazwyczaj wnętrze jeża stanowi tort, jednak mój musiał być pozbawiony kremu. Powstał więc z kawałków babki orzechowej i murzynka z czereśniami połączonych polewą czekoladową. Całość tworzyła bardzo wilgotną i zwartą bryłę, w której bardzo dobrze się 'rzeźbiło' ;)

Wszystko byłoby piękne, gdyby nie to mozolne wbijanie igiełek.... Mi zajęło ponad godzinę :/ Ale chyba warto było i jeż na pewno doczeka się powtórki.

Jeż

 

Jeż

 

A tutaj już... "zamordowany".... ;)

Jeż


Tort łączący 3 okazje: imieniny, urodziny i Dzień Ojca. I smaki tez miał 3: czekolada, orzechy i karmel, czyli połączenie idealne (jak dla mnie:)

Zrobiony dla przyszłego teścia ;)

Może dekoracja jest troszkę niedopracowana, ale kończyłam go ozdabiać już na minuty przed wyjazdem, w lekkim pośpiechu.

Najważniejsze, że był pyszny.... aż żal było kończyć na jednym kawałku ;)

Tort na Dzień Ojca

 

Tort na Dzień Ojca

 

Tort na Dzień Ojca

 

Tort na Dzień Ojca

10:59, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (6) »
sobota, 19 czerwca 2010

Ciągle gdzieś słyszałam lub czytałam o tym pleśniaku. I choć dla wielu osób to "smak dzieciństwa"  w moim domu było to ciasto całkowicie nieznane. Nigdy go nie jadłam, a dopóki P. mi nie powiedział, to nawet nie wiedziałam, że takie coś, z taką dziwną nazwą w ogóle istnieje. No to teraz już wiem, zrobiłam, spróbowałam i nawet smakowało. Nie tylko mi ;)

Pozwoliłam sobie użyć przepisu Evenki.


Pleśniak

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Schłodzić.

Beza:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę.

Ponadto:

  • słoik dżemu (najlepiej niskosłodzonego)

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować pierwszą (jasną) część ciasta. Posmarować dżemem. Zetrzeć na tarce drugą (kakaową) część ciasta. Następnie rozsmarować pianę z białek i na to zetrzeć trzecie ciasto (jasne). Piec w temperaturze 200'C ok 40 minut.

 

Pleśniak

poniedziałek, 14 czerwca 2010

O tak! To było coś co lubię najbardziej: delikatny biszkopt, odrobina kremu i ogromna porcja owoców z galaretką :)

Ciasto maksymalnie nafaszerowane świeżymi, pięknymi truskawkami. Mogłabym je jeść codziennie... ^^


Ciasto truskawkowe

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać, następnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę(30cm). Piec w temperaturze 180'C ok 30 minut.


Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • ½ kostki masła

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń, aż do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:

  • ok 600g truskawek (choć im więcej tym lepiej;) )
  • 2 galaretki truskawkowe

Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić w połówki lub plasterki.

Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu. Poukładać truskawki, zalać galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Ciasto truskawkowe

 
1 , 2