Krótka historia o pieczeniu
czwartek, 29 lipca 2010

„Kochanie, upiekę Ci kiedyś Twoją Audi”

„No, to piecz. Zobaczymy co Ci wyjdzie”

Słowa dotrzymałam. Dziś czekała na niego w domu niespodzianka. Jednak licząc na „ochy”, „achy” usłyszałam na wejściu „ łeeeeee.... bez szyberdachu.....” I próbuj tu takiemu dogodzić! :P Choć widziałam, że mu się podobało... :)

W końcu i tak wycięłam mu nożem na dachu prostokącik ;) A niech ma... :)

Całe autko zrobione jest z babki czekoladowej przełożonej dżemem wiśniowym z czekoladą. Najpierw pokryłam je marcepanem, a dopiero później masą cukrową aby tort miał gładszą powierzchnię.


Tort


Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka utrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić, do gorącej margaryny wrzucić czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniami i kakao oraz rozpuszczoną margarynę. Ucierać, aż do uzyskania gładkiej masy, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec w temp 180'C ok 40 minut.


Tort

Do przełożenia:

  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Dżem zagotować, następnie wrzucić do niego połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać namoczoną żelatynę.

Wystudzoną babkę pociąć uzyskując poszczególne elementy auta, następnie połączyć je wystudzoną masą. Tort można dekorować marcepanem lub masą cukrową po uprzednim posmarowaniu go kremem maślanym.


Tort

Tort

wtorek, 27 lipca 2010

Przepis, który sama wymyśliłam i jestem z niego dumna ;) Bo bananowiec wyszedł PYSZNY!

Z przepisu uzyskuje się 2 razy więcej kremu bananowego niż widać na zdjęciach, tylko mój miał mały wypadek i... a zresztą nieważne, jak się człowiek spieszy to z tego nigdy nic dobrego nie wynika ;)


Bananowiec z roladą


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 15- 20 minut.

 

Rolada:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ słoika dżemu truskawkowego lub wiśniowego

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 15- 20 minut.

Jeszcze ciepły biszkopt posmarować dżemem, zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia.

 

Krem:

  • 5- 6 bananów
  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 fix do śmietany

Bananowiec z roladąGalaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody (można dodać jeszcze odrobinę żelatyny), ostudzić. Banany zmiksować na gładką masę, wymieszać z galaretką.

Schłodzoną kremówkę ubić. Podzielić na 2 części, do jednej dodać fix i cukier waniliowy, a do drugiej części dodać masę bananową.

 

 

Ponadto:

  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
  • 1 banan

Na ostudzony biszkopt wylać krem bananowy, następnie bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Roladę pociąć w plastry o grubości ok pół centymetra. Ciasto udekorować plastrami rolady i banana. Zalać galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.


Bananowiec z roladą

 

Bananowiec z roladą

poniedziałek, 26 lipca 2010

Ciasto pochodzi z książki „100 Nowych ciast” Siostry Anastazji (wprowadziłam w nim małe zmiany). Jest pyszne, proste, a jednocześnie zaskakujące,. Prawie zawsze gdy je komuś zaserwuję pada pytanie: „jak to jest zrobione?”

A zrobione jest tak:


Pierzynka

Biszkopt ciemny:

  • 9 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakaoPierzynka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych białek stopniowo dodawać utarte żółtka i mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez ok 30- 40 minut.

Biszkopt najlepiej jest upiec na dzień, lub nawet dwa dni przed robieniem ciasta. Nie może być zbyt świeży.


Krem biszkoptowy:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy

Pierzynka

 

Z biszkoptu wydrążyć środek, pozostawiając ok pół centymetra ciasta po   bokach i na spodzie. Wydrążony środek pokruszyć.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, następnie wymieszać z okruszkami. Uzyskany krem przełożyć do wydrążonego biszkoptu.

 

 

Pianka:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretkę. Uzyskaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki. Gotowe ciasto udekorować startą czekoladą.


Pierzynka


Pierzynka

niedziela, 25 lipca 2010

Tort imieninowy dla Krzysztofa :)

Dość popularny tort „bikini”, u mnie w wersji rozebranej ;) Dostałam wyraźne instrukcje, że właśnie taki ma być. :)

Tort tworzyły 3 biszkopty przełożone kremem czekoladowym, i 2 ciasta w stylu Charlotte Royal wypełnione kremem ananasowym. Całość tworzyła Panią naturalnych rozmiarów, choć wyszła mi trochę za mało opalona, jak na tę porę roku ;)

Tort "Bikini"

Tort "Bikini"

Tort "Bikini"Tort "Bikini"

 


Tort "Bikini"

Tort "Bikini"

00:31, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 19 lipca 2010

Murzynek sam w sobie jest pyszny, a jeszcze w połączeniu z wiśniami i czekoladową polewą to już  poezja ;) Ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Naprawdę polecam.


Murzynek z wiśniami

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 ½ łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki wody
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 1 duży słoik wiśni drylowanych

Wodę, cukier, margarynę, kakao i olejek zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, Wszystko dokładnie zmiksować z wystudzoną masą kakaową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączone wiśnie poukładać na cieście (kilka zostawić do dekoracji). Piec w temp 180'C przez ok 60 minut.

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiśniami.


Murzynek z wiśniami

Chyba każdy zna podobny deser. Mi się kojarzy z dzieciństwem. Kiedy mama miksowała nam świeże truskawki, z cukrem i śmietaną to oznaczało, że już lato :) Mam sentyment do tego deseru i zawsze, co roku pierwsze truskawki w naszym domu trafiają do blendera ;)

Trochę się spóźniłam z tym wpisem na blogu, bo świeżych truskawek już raczej nigdzie się nie dostanie, ale można równie dobrze wykorzystać truskawki mrożone , lub inne owoce.

U mnie tym razem truskawki w parze z bananem ;)


Koktajl truskawkowo- bananowy

 

Składniki:

  • ok 500- 600g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 dojrzałe banany
  • 200ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku

ok 10 truskawek pokroić w kostkę. Resztę składników dokładnie zmiksować w blenderze. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Przelać do pucharków. Udekorować owocami i śmietaną.


Koktajl truskawkowo- bananowy

 


 
1 , 2 , 3