Krótka historia o pieczeniu
środa, 20 lipca 2011

Jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam w ostatnim czasie. Przepis pochodzi z niemieckiej gazetki dołączonej do blaszki do ciasta. Na prawdę polecam! Można dodać do niego inne owoce i przypuszczam, że wyjdzie równie smaczne.

 Pewnie niektórzy powiedzą, że tiramisu bez surowych żółtek to nie tiramisu, ale ja niestety surowizny nie uznaję, więc proszę się nie czepiać ;)

 

Tiramisu

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem na wolniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez ok. 15- 20 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem).

 

Nasączenie:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 120 ml Amaretto

 Ostudzony biszkopt odkleić od papieru do pieczenia i z powrotem przełożyć do foremki(foremkę lepiej jest najpierw wyścielić folią aluminiową lub papierem do pieczenia na którym piekł się biszkopt). Amaretto wymieszać z ostudzoną kawą i przygotować krem.

 

Krem:

  • 500g serka Mascarpone
  • 250g serka śmietankowego naturalnego
  • 50g cukru
  • 40 ml Amaretto
  • 400ml śmietanki 30%- 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 250 g. podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji

 Serek Mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Ciemny biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć pokrojone brzoskwinie, znów posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty zanurzać krótko w ponczu z kawy i Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć resztę kremu śmietankowego. Ciasto udekorować wzorkiem fali przy pomocy packi z ząbkami lub po prostu widelcem i posypać obficie kakao. Przechowywać oczywiście w lodówce :)

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Tort wyjątkowy, bo dla wyjątkowej osoby :)

Upieczony dla mojego bratanka, który obchodził niedawno swoje 7 urodzinki.

Bardzo duży, bardzo cięzki i wyjątkowo pracochłonny, ale radość dziecka jest bezcenna ;)


Tort farma

Tort farma

Tort farma

Tort farma

Tort farma

Tort farma

Tort farma

 

Kawałek wnętrza...

Tort farma

 

Stodoła płonęła...   Ale Kacperek był szybszy od aparatu... ;) Świeczki zdmuchnięte, życzenie się spełni, a to najważniejsze ;) Jeszcze raz sto lat!

Tort farma

Tort farma

14:10, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (2) »

Urodzinowy tort z motywem bajkowym dla Kacpra.

tort tytus

tytus romek i atomek

tytus romek i atomek

czwartek, 07 lipca 2011

Torty dla Natalki i Mimi z okazji 4 urodzin :)


hello kitty

hello kitty

hello kitty





hello kitty

hello kitty

hello kitty





hello kitty

hello kitty

hello kitty



00:38, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (2) »

Hello Kitty dla Amelki.


hello kitty

hello kitty

hello kitty

00:28, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (1) »

Kolejny tort podróżnik, który z powodzeniem odbył dłuuuuga drogę do Niemiec :)

Znów torcik Egipski- on się chyba najbardziej nadaje do takiego długiego transportu. Przepis już podawałam, więc nie będę się powtarzać :)

 

Dekoracja z polewy kakaowej i różowego lukru królewkiego.

Tort

tort

tort

tort



 
1 , 2 , 3