Krótka historia o pieczeniu
niedziela, 26 września 2010

Kolejny tort. Tak, wiem ,że to już zaczyna się robić nudne, ale w tym tygodniu miałam prawdziwy wysyp urodzinowych zamówień ;) Ten jest już przedostatni i wreszcie będę mieć czas na opublikowanie paru zaległych przepisów.

Tort tym razem dla (przyszłej) teściowej. Trzeba sobie trochę punktów nabić, a co! ;) ;) ;)

 

Różowy urodzinowy

Różowy urodzinowy

Różowy urodzinowy

Różowy urodzinowy

W środku tort egipski:

Różowy urodzinowy

18:09, vilk_89 , Torty
Link Komentarze (8) »
sobota, 25 września 2010

Moje urodziny co prawda były w zeszłym tygodniu, ale czas na ich uczczenie znalazł się dopiero dziś.

A tort? Miał być w miarę skromny, w miarę szybki i obowiązkowo z liliami ;) Wyszedł taki:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

A tutaj, to co najważniejsze, czyli wnętrze:

Tort urodzinowy

czwartek, 23 września 2010

Urodzinowy robiony na zamówienie.

Nie wiem, czy to dlatego, że lubię ten kolor... czy dlatego, że uwielbiam lilie... ale pierwszy raz było mi żal oddawać tort ;) ;)

Chyba lilie będą teraz u mnie tematem przewodnim na tortach. Dają niesamowity efekt. Zresztą oceńcie :)


Tort lilie

Tort lilie

Tort lilie

Tort lilie

Tort lilie

Tort lilie

wtorek, 14 września 2010

Pyszne, owocowe, bardzo orzeźwiające ciasto. Idealne na lato... żałuję, że dopiero teraz je upiekłam. Szczególnie posmakowało Patrykowi, głównie przez grubą warstwę kokosu ;)

Przepis przesłała mi Angelika :* Dziękuję :)


Pokusa

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jaja ubić z cukrem na puchną masę. Dodać mąkę, proszek i wymieszać. Otrzymaną masę wylać na blachę (38x22cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (170-180 stopni) ok. 30 min


Pokusa


Nadzienie:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 owoców kiwi
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 dużych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na grube plastry, blanszować w 4 szklankach wrzącej wody z cukrem, następnie wyłożyć na upieczone ciasto (może być jeszcze gorące). Na jabłkach poukładać brzoskwinie i kiwi pokrojone w plasterki. Na kompocie z blanszowania jabłek ugotować budynie, po czym gorącym budyniem zalać owoce.


Krokant kokosowy:

  • 1 margaryna 250 g
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 duże jaja

W rondlu roztopić margarynę ze szklanką cukru. Dodać wiórki kokosowe i mieszać na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać 2 całe jaja i zmiksować. Otrzymany krokant wylać na budyń z owocami. Piec dodatkowo całość 30-40 min. Wystudzone ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby zastygło.


Pokusa

Pokusa

 

Mimo iż nie jest to typowe jabłkowe ciasto, to jednak jabłka mają w nim swój udział. I to dość spory ;) Zgłaszam więc przepis do akcji SEZON NA JABŁKA :)

seozn na jabłka

sobota, 11 września 2010

Na osłodzenie wieczoru panieńskiego ;)

Inspirowany TYM tortem, ze strony: kreatywnycukier.pl

Smacznego ;)

Tort na Wieczó Panieński

Tort na Wieczó Panieński

Tort na Wieczó Panieński

Najwięcej zabawy było z Nim ;)  Pierwszy raz lepiłam figurkę :p

Tort na Wieczó Panieński

Tort na Wieczó Panieński

 

Tort na Wieczó Panieński

Wyszedł mi dopiero za trzecim podejściem ;) To było pierwsze....

Tort na Wieczó Panieński

środa, 08 września 2010

Pyszna klasyka .

Kiedyś sernik wiedeński był jedynym jaki potrafiłam zrobić i jedliśmy go w prawie każde święta. Korzystałam z innego przepisu- na małą tortownicę i bez ciasta kruchego.

Tym razem potrzebowałam jednak dużej blachy sernika na przyjęcie, przekształciłam więc lekko przepis na sernik, który podawałam w zeszłym tygodniu TUTAJ.

Wyszedł idealny...


Sernik wiedeński

Ciasto kruche:

  • 300g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 140g cukru

  • 140g masła

  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.



Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 8 jajek

  • 200g + 40g cukru

  • 350ml oleju

  • ¾ litra mleka

  • 2 torebki budyniu waniliowego

  • 150g rodzynek

  • 100ml rumu

  • 100g skórki pomarańczowej

Rodzynki zalać rumem, podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy wchłoną cały płyn odstawić do lekkiego ostudzenia.

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.


Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

 
1 , 2