Krótka historia o pieczeniu
poniedziałek, 10 maja 2010

Czyli babka marmurkowa w troszkę innej oprawie. Niby nic wielkiego, ale jak uroczo wygląda :)

Upieczona pod kątem mojego taty, który nie toleruje ciast z jakimikolwiek kremami, więc czasem i najzwyklejsza zebra musi na naszym stole zagościć.


Zebra

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropel aromatu rumowego


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki maki, proszek do pieczenia, olej i wodę. Wymieszać. Uzyskaną masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać olejek rumowy i kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Przygotować tortownicę i wylewać na nią kolejno 2 łyżki czarnej masy, następnie 2 łyżki białej:

Zebra


Piec ok 1 godz. w temperaturze 180'C (do suchego patyczka)


Składniki na polewę:

  • ¼ kostki margaryny
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki zagotować na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.


Wystudzone ciasto udekorować polewą i startą czekoladą.

 

Zebra

 

Pyszne ciasto z bezą, o ciekawym smaku, nie za słodkie. Bardzo dobrze się je kroi i ślicznie się prezentuje na stole. Przepis znaleziony u kuchareczki58. Gorąco polecam.


Pani Walewska

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Z podanych składników(oprócz dżemu;) zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości blaszki.

Ciasto ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować d

żemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.


Beza:

  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych lub posiekanych orzechów
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno wraz z solą i cukrem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę rozprowadzić na obydwu plackach na warstwie dżemu. Posypać orzechami. Znów piec jednocześnie 2 placki ok 15 minut w temperaturze 150°



Masa budyniowa:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżeczki cukru

Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zagotować i dodać wymieszane składniki, by otrzymać budyń.

Masło zmiksować, dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Gotową masą przełożyć wystudzone placki. (placek-krem-placek). Najlepsze jest po kilku godzinach.

 

Pani Walewska

 

 

Edit.:

Oryginalny krem w Pani Walewskiej jest bardzo maślany i mało słodki. Może nie wszystkim smakować. Ostatnio zamieniłam go na klasyczny krem karpatkowy i wydaje mi się, że ciasto wcale na tym nie straciło, choć jest trochę słodsze.


Pani Walewska

 

Pani Walewska

Przepis mojej przyszłej teściowej:) Więc jakże bym mogła go tu nie zamieścić. Często go u niej jadałam i jest tak pyszny, że wiecznie mi go było mało.  A teraz go wreszcie mam! Mam przepis i mam całą blachę pysznego sernika tylko dla siebie. Noooo może nie tylko... :)

Spód jest wilgotny, delikatny. Wierzch chrupiący. A środek- pyszna serowa pianka. Całość po prostu rewelacyjna.


Sernik królewski


Ciasto kruche:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Kilka kropel olejku rumowego


Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażalki.


Ser:

  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • 10 białek
  • olejek waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać margarynę, ser, budyń, proszek do pieczenia i kilka kropel olejku waniliowego. Z 10 białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta kruchego zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód, wylać ser i zetrzeć drugą połowę na górę. Piec 60 minut w temp 180'C.

Jeśli ciasto zacznie się za mocno przypiekać z góry, nakrywamy je folią aluminiową.

 

Sernik królewski


1 ... 26 , 27 , 28