Krótka historia o pieczeniu

Serniki

środa, 19 stycznia 2011

Przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

Trochę go zmieniłam- zrezygnowałam z bakalii i zwiększyłam ilość masy serowej. Wyszedł naprawdę pyszny, w smaku bardzo podobny do sernika Izaura.


Sernik przekładany


Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180'C przez 30 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa placki (ciasto może być jeszcze ciepłe).


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera
  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ser, mąkę i budyń cały czas ucierając.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie położyć ciemny biszkopt, następnie wylać połowę masy serowej, na to położyć drugi biszkopt i wylać resztę masy serowej. Piec w temperaturze 180'C przez ok. 60 minut.

 

Sernik przekładany

Sernik przekładany

wtorek, 28 grudnia 2010

Bożonarodzeniowe 3 w 1 :)

Przepis pochodzi (znoooowu;) z książki „100 Nowych ciast siostry Anastazji”. Niestety, nie wiadomo dlaczego autorka nie podała ani temperatury, ani czasu pieczenia :/ Piekłam na oko, przez godzinę. Jak widać spód się troszkę za mocno przypiekł, więc w przepisie podałam 45 minut.


Sernik z pierniczkami i makiem


Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeżeli będzie za suche można dodać kwaśnej śmietany.

Masa makowa:

  • 300g makuSernik z pierniczkami i makiem
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
  • olejek migdałowy

Mak sparzyć i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić pianę i całość delikatnie wymieszać.

Masa serowa:

  • 1kg zmielonego sera
  • 300g cukru
  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Ser utrzeć z cukrem, dodać jajka, budyń i rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wymieszać.

Ponadto:

  • 400g pierniczków nadziewanych w czekoladzie.

Przekładać:

Ciasto kruche- masa makowa- połowa masy serowej- pierniczki- druga połowa masy serowej.

Piec w całości w temp. 180'C przez ok 45 minut.


Sernik z pierniczkami i makiem

Sernik z pierniczkami i makiem

poniedziałek, 04 października 2010

Trochę Bożonarodzeniowe klimaty, ale w końcu w niektórych supermarketach już od paru tygodni królują choinki i mikołaje(!!!), więc i u mnie może zapachnieć świętami ;)

A tak na poważnie to ciekawa byłam jak smakuje taki pierniko-sernik :) W sumie to praktyczne rozwiązanie świąteczne bo ma się 2 tradycyjne ciasta w jednym :P Mam gdzieś jeszcze przepis na pierniko-serniko-makowiec... ale może o tym innym razem :)

Niżej zamieszczony przepis jest kolejną modyfikacją mojego podstawowego przepisu na sernik podawanego TUTAJ.

 

Sernik piernikowy


Ciasto kruche:

  • 300g mąkiSernik piernikowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ponadto:

  • 200g pierników w czekoladzie

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Pierniki pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je wciskając, aby nie wypłynęły przy wlewaniu masy serowej (jest bardzo rzadka)



Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 200g + 40g cukru
  • 350ml oleju
  • ¾ litra mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Udekorować polewą czekoladową.

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

niedziela, 03 października 2010

Zaległości... zaległości... mój folder ze zdjęciami czekającymi na publikację pęka w szwach, a codziennie dochodzą nowe. Ale na wszystko przyjdzie czas (mam nadzieję :)

Może najpierw małe przypomnienie „święta” sprzed kilku dni, które sprawiło, że nagle z mojego mężczyzny zrobił się chłopiec ;) ;) A prezencik dostał prosto z serca :)


sernik z serca


Jest to nasz ulubiony sernik (przepis podawałam TUTAJ). Jak dotąd jeszcze żaden nie przebił go smakiem:)

sernik z serca

Udekorowany polewą czekoladową i czerwoną bitą śmietaną.

sernik z serca

środa, 08 września 2010

Pyszna klasyka .

Kiedyś sernik wiedeński był jedynym jaki potrafiłam zrobić i jedliśmy go w prawie każde święta. Korzystałam z innego przepisu- na małą tortownicę i bez ciasta kruchego.

Tym razem potrzebowałam jednak dużej blachy sernika na przyjęcie, przekształciłam więc lekko przepis na sernik, który podawałam w zeszłym tygodniu TUTAJ.

Wyszedł idealny...


Sernik wiedeński

Ciasto kruche:

  • 300g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 140g cukru

  • 140g masła

  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.



Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 8 jajek

  • 200g + 40g cukru

  • 350ml oleju

  • ¾ litra mleka

  • 2 torebki budyniu waniliowego

  • 150g rodzynek

  • 100ml rumu

  • 100g skórki pomarańczowej

Rodzynki zalać rumem, podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy wchłoną cały płyn odstawić do lekkiego ostudzenia.

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.


Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

piątek, 03 września 2010

Bez żadnych wymyślnych dodatków i udziwnień. Taki zwykły, najzwyklejszy, ale za to jaki pyszny! Wilgotny, ciężki, waniliowy. Po prostu sernik ;) ;)


Sernik


Ciasto kruche:

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 200g + 40g cukru
  • 350ml oleju
  • ¾ litra mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego

W czterech jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Udekorować polewą czekoladową.

Sernik


Sernik

 
1 , 2 , 3