Krótka historia o pieczeniu

Krajanki

piątek, 16 lipca 2010

Ten przepis jest w naszym domu odkąd pamiętam. Tylko jego używam do przekładania wafli. Jedyny, niezawodny i niezastąpiony.

Taki mój smak dzieciństwa :)


Wafle kakaowe


Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagotować (nie przerywać mieszania, masa łatwo się przypala). Przestudzoną masą przekładać wafle.

Masy starcza na przełożenie 6 sztuk wafli.


Wafle kakaowe

wtorek, 11 maja 2010

Kokosanki, znane również jako lamingtony, kudłacze, kostka kokosowa. Jednak nie ważne pod jaką nazwą występują smak jest zawsze ten sam.

Ciasto choć z wyglądu przypomina biszkopt, jest od niego o wiele wilgotniejsze, a w połączeniu z polewą i kokosami smakuje wyśmienicie. Ciężko się od nich oderwać i jeszcze nie spotkałam osoby której by nie smakowały.


Kokosanki

Ciasto:

  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, śmietanę i cukier puder gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Wystudzić.

Do zimnej masy dodajemy jajka, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Ubijamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170'C.

Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Jeśli jest zbyt świeże kruszy się i ciężko jest obtoczyć kokosanki w polewie.

Polewa:

  • ¾ kostki masła
  • 1 ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 11 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu

Ponadto:

  • 400g wiórek kokosowych

Wszystkie składniki polewy gotować aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Wystudzone ciasto pokroić w nieduże prostokąty. Każdy z nich namoczyć w polewie i obtoczyć w wiórkach.

Ja pomagam sobie zawsze patyczkami do szaszłyków. Każdą kostkę nabijamy na patyczek, obtaczamy w polewie, wiórkach i gotowe :)

Kokosanki

Mały przypływ inwencji twórczej ;) Czasami człowiek zrobi wszystko żeby wreszcie przestać się nudzić. Ja mam prosty sposób. Idę do kuchni i zaczynam improwizować. Czasami coś fajnego z tego mojego improwizowania wychodzi, innym razem nie. Tym razem wyszło.

Miało być bardzo słodko. Miało być bardzo kokosowo. Miało być tak jak P. lubi najbardziej :) A że pochwałom nie było końca, oznacza że batoniki spełniły swoja rolę ^^


Batoniki kokosowe

 

Ciasto kruche:

  • ¼ kostki margaryny
  • ½ szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek rumowy

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przełożyć do blaszki. Piec w temp. 180'C ok 15-20 minut.

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g wiórków kokosowych

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Piec w temp 170'C ok 20 minut.

Masa karmelowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (lub mleka skondensowanego gotowanego 2 godziny)
  • ½ kostki margaryny

Margarynę ubić, dodając stopniowo masę krówkową aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ponadto:

  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki rumu

Rodzynki gotować z rumem na małym ogniu aż całkowicie wchłoną alkohol. Wystudzić.

Przekładać: Ciasto kruche- masa karmelowa- rodzynki- ciasto kokosowe.

Następnie ciasto schładzamy kilka godzin. Kroimy na paseczki o szerokości ok 2 cm i polewamy rozpuszczoną czekoladą.


Batoniki kokosowe