Krótka historia o pieczeniu

Przekładańce

środa, 24 listopada 2010

Z książki „100 nowych ciast siostry Anastazji”.

Połączenie ciasta drożdżowego z biszkoptami i jabłek z orzechami, czyli przekładaniec jakich wiele w tej książce ;)


Orzechowo- jabłkowe


Ciasto jabłkowe:

  • 1kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150g margaryny
  • 300g maki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40g drożdży
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę*, rozprowadzić starte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać je cynamonem i bułką tartą, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp. 200'C na jasnozłoty kolor.

*Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, łatwiej będzie wyciągnąć z niej upieczone ciasto.


Biszkopt orzechowy:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mielonych orzechów
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 30- 40 minut. (do suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroić na 2 części.


Krem:

  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 250g masła
  • cukier do smaku

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ubijać aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem powinien być mocno słodki (ani w cieście drożdżowym, ani w jabłkach nie ma cukru)


Przekładać:

Biszkopt orzechowy- połowa kremu- ciasto jabłkowe- druga połowa kremu- biszkopt orzechowy.

Ciasto dowolnie udekorować. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

poniedziałek, 25 października 2010

A dokładniej kawowo- migdałowe z kremem jabłkowym czy jabłecznik na bogato.


ciasto kawowe z kremem jabłkowym

Ciasto kawowe:

  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 6 jajek
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(można tu również wykorzystać białka pozostałe z robienia kremu). Ubite białka połączyć z masą z żółtek i kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, następnie połączyć je z masą jajeczną. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190'C przez ok 30-40 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.


Ciasto migdałowe:

  • 8 jajek
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mielonych migdałów
  • ½ szklanki pokruszonych biszkoptów
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać skórkę i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z migdałami i biszkoptami, następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 190'C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.


Krem jabłkowy:

  • 300g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 700g kwaśnych jabłek

Z soku jabłkowego, żółtek i budyniu ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo chłodny budyń.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i połączyć z kremem.


ciasto kawowe z kremem jabłkowym

Przekładać:

ciasto kawowe

krem

ciasto migdałowe

krem

ciasto migdałowe

krem

ciasto kawowe

Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Gotowe ciasto kroić w plastry (jest bardzo wysokie)

 

ciasto kawowe z kremem jabłkowym

 

Ciasto bierze udział w akcji:

sezon na jabłka

niedziela, 03 października 2010

Krucho- sezamowo- kokosowe, bardzo smaczne (no, chyba, że ktoś nie przepada za chałwą :)

Ciasto (głównie krem) jest słodkie dlatego ważne jest, żeby użyć naprawdę kwaśnego dżemu. Smacznego :)


sezamowiec


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć nim blaszki.


Masa sezamowa:

  • 1 czubata szklanka sezamu
  • ¼ szklanki cukru
  • 40g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Miód, margarynę i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać sezam, chwilę go przesmażyć następnie przełożyć na pierwszą część kruchego ciasta. Piec przez 15- 20 minut w temp. 180'C.


Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • 5 białek

Ponadto:

  • 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Bo ubitej piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.

Drugi kruchy placek posmarować dżemem, następnie masą kokosową. Piec w temp. 180' ok 15-20 minut.


Krem chałwowy:

  • 130g masła
  • 200- 220g chałwy waniliowej

Miękkie masło utrzeć(można dodać odrobinę cukru, choć wg mnie chałwa jest już wystarczająco słodka) następnie stopniowo dodawać pokruszoną chałwę.

Uzyskany krem rozsmarować na ostudzonym placku kokosowym, przykryć plackiem z sezamem. Odstawić na noc do lodówki.


sezamowiec

wtorek, 03 sierpnia 2010

Przepis na Prince Polo już od dawna miałam w swoich zbiorach. Do jego wykonania zniechęcał mnie najbardziej fakt, że krem jest robiony na bazie surowych żółtek(akurat w moim przepisie). A ja bym prędzej umarła, niż nakarmiła moją rodzinę surowymi jajkami... Salmonella nie śpi ;) ;)

W końcu jednak krem zrobiłam, tylko ugotowałam z tych nieszczęsnych żółtek masę budyniową. Wyszła bardzo smaczna i najważniejsze- bez ryzyka.

Ciasto na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze dość suche i mi osobiście nie smakowało, dopiero na trzeci dzień zwilgotniało, stało się bardziej aromatyczne i naprawdę pyszne.

I niestety zapomniałam kupić wafelki Prince Polo, więc użyłam zwykłych kakaowych wafelków :)


Prince Polo


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180'C ok 30- 35 minut.


Ciasto z wafelkami:

  • 9 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 250g wafelków kakaowych (oryginalnie w przepisie są Prince Polo)
  • 200g orzechów mielonych
  • 120g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Wafelki połamać na kawałki o wielkości ok 1cm. Do pokruszonych wafelków dodać orzechy, wiórki kokosowe i mąkę, następnie delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać wszystko z ubitymi białkami. Piec w temp 180'C ok 30 minut.


Krem:

  • 9 żółtek
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 9 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka

Żółtka, cukier, mleko i mąkę zmiksować na gładką masę, następnie gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa uzyska konsystencję gęstego budyniu zdjąć ją z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

Masło utrzeć, następnie dodawać stopniowo chłodny budyń cały czas ucierając.


Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na 2 części, naponczować go alkoholem. Przekładać:

biszkopt kakaowy- połowa kremu- ciasto z wafelkami- połowa kremu- biszkopt kakaowy.

Ciasto z wafelkami można również lekko skropić alkoholem, ponieważ wychodzi ono dość grube i może nie zwilgotnieć wystarczająco pod wpływem kremu.

Gotowe ciasto udekorować polewą czekoladową i pokruszonymi wafelkami.


Prince Polo


Prince Polo

czwartek, 08 lipca 2010

Ciasto, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. I choć bardziej kojarzy się ze świętami, to jednak równie dobrze smakuje w środku lata :)

Ja skorzystałam z przepisu Evenki, jest rewelacyjny i na prawdę bardzo go polecam. Orzechowiec wychodzi przepyszny :)


Orzechowiec

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

Polewa:

  • 300 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 110 g margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto. (Sodę przed dodaniem do ciasta rozpuścić w mleku). Podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce.

Następnie każdą część rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość lepkie, można lekko podsypać je mąką. 2 placki pieczemy w temp 200'C przez ok 10 minut. Na trzeci placek przed upieczeniem należy wylać polewę:

Margarynę, cukier i miód zagotować. Następnie dodać orzechy i gotować jeszcze chwilę. Gorącą masę wylać na trzeci placek i upiec.

Krem:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 torebki budyniu śmietankowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • ok. 1/3 szkl. cukru pudru

Pół szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ugotowany budyń, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • dżem niskosłodzony (porzeczkowy lub śliwkowy)

Na jednym z placków rozsmarować połowę kremu, następnie spodnią część drugiego placka posmarować dżemem i położyć na pierwszym placku tak aby krem stykał się z dżemem. Na drugim placku rozsmarować pozostały krem, spodnią część placka z orzechami posmarować dżemem i położyć na drugim placku, tak aby orzechy były na górze.


Orzechowiec

Orzechowiec

sobota, 19 czerwca 2010

Ciągle gdzieś słyszałam lub czytałam o tym pleśniaku. I choć dla wielu osób to "smak dzieciństwa"  w moim domu było to ciasto całkowicie nieznane. Nigdy go nie jadłam, a dopóki P. mi nie powiedział, to nawet nie wiedziałam, że takie coś, z taką dziwną nazwą w ogóle istnieje. No to teraz już wiem, zrobiłam, spróbowałam i nawet smakowało. Nie tylko mi ;)

Pozwoliłam sobie użyć przepisu Evenki.


Pleśniak

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Schłodzić.

Beza:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę.

Ponadto:

  • słoik dżemu (najlepiej niskosłodzonego)

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować pierwszą (jasną) część ciasta. Posmarować dżemem. Zetrzeć na tarce drugą (kakaową) część ciasta. Następnie rozsmarować pianę z białek i na to zetrzeć trzecie ciasto (jasne). Piec w temperaturze 200'C ok 40 minut.

 

Pleśniak

 
1 , 2