Krótka historia o pieczeniu

Babki i ciasta ucierane

poniedziałek, 19 lipca 2010

Murzynek sam w sobie jest pyszny, a jeszcze w połączeniu z wiśniami i czekoladową polewą to już  poezja ;) Ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Naprawdę polecam.


Murzynek z wiśniami

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 ½ łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki wody
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 1 duży słoik wiśni drylowanych

Wodę, cukier, margarynę, kakao i olejek zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, Wszystko dokładnie zmiksować z wystudzoną masą kakaową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączone wiśnie poukładać na cieście (kilka zostawić do dekoracji). Piec w temp 180'C przez ok 60 minut.

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiśniami.


Murzynek z wiśniami

piątek, 14 maja 2010

Zachciało nam się babki. To nic, że późny wieczór... To nic, że dieta... Zachciało nam się ciasta i już! Wieki już nie jadłam babki cytrynowej, więc od momentu gdy padły słowa „Kochanie, upiekłabyś babkę?”, do momentu gdy w całym domu zaczął się unosić cudowny, cytrynowy zapach, czasu minęło niewiele. A aromat był nieziemski i chyba podziałał na wszystkich, bo ponad pół ciasta zniknęło w przeciągu dosłownie kilku minut. Nawet nie zdążyła bidulka wystygnąć :)

Żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji, ta jest dość mała. Następnym razem naprawię swój błąd ;)

 

Babka cytrynowa


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 200g margaryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę rozpuścić, wystudzić.

Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kisiel i proszek do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Nadal ubijając dodawać stopniowo mąkę i rozpuszczoną margarynę. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 40 minut w 170'C do suchego patyczka. Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polukrować.

poniedziałek, 10 maja 2010

Czyli babka marmurkowa w troszkę innej oprawie. Niby nic wielkiego, ale jak uroczo wygląda :)

Upieczona pod kątem mojego taty, który nie toleruje ciast z jakimikolwiek kremami, więc czasem i najzwyklejsza zebra musi na naszym stole zagościć.


Zebra

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropel aromatu rumowego


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki maki, proszek do pieczenia, olej i wodę. Wymieszać. Uzyskaną masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać olejek rumowy i kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Przygotować tortownicę i wylewać na nią kolejno 2 łyżki czarnej masy, następnie 2 łyżki białej:

Zebra


Piec ok 1 godz. w temperaturze 180'C (do suchego patyczka)


Składniki na polewę:

  • ¼ kostki margaryny
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki zagotować na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.


Wystudzone ciasto udekorować polewą i startą czekoladą.

 

Zebra