Krótka historia o pieczeniu

Muffiny

poniedziałek, 05 lipca 2010

Po zrobieniu urodzinowego traktora zostało mi trochę niewykorzystanej masy cukrowej. Wymyśliłam sobie więc „czapeczki” na muffiny, które zmieniły te proste ciastka w piękną i elegancką ozdobę.

Polecam na przyjęcia, szczególnie te z udziałem dzieci ;)


Ananasowe muffiny z masą cukrową

Składniki suche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 100g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • olejek waniliowy(kilka kropel)

Ponadto:

  • kilka plastrów ananasa

Masło rozpuścić i wystudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Następnie przelać składniki mokre do suchych i krótko wymieszać. Foremki do muffinów napełniać ciastem do ¾ wysokości, w każde ciastko wcisnąć cząstkę ananasa. Piec w temp 200'C ok 20 minut.

Wystudzone muffiny posmarować cienką warstwą masła ubitego z cukrem pudrem, następnie udekorować kółkami wyciętymi z masy cukrowej.

Przepis na masę cukrową podawałam TUTAJ

Ananasowe muffiny z masą cukrową

Ananasowe muffiny z masą cukrową

Ananasowe muffiny z masą cukrową

czwartek, 20 maja 2010

Coś mnie ostatnio wzięło na cytryny. Wszystko co ma smak cytryny, zapach cytryny lub cokolwiek innego wspólnego z cytrynami jest u mnie bezwzględnym numerem jeden. Nic więc dziwnego, że wprost nie mogę się oderwać od tych muffinek...

Upieczone wczoraj wieczorem, dziś były idealnym dodatkiem do kubka porannej kawy. Cudnie cytrynowe i wilgotne.

Idealny poranek. 

Stokrotki własnoręcznie nazbierała Wiktorka. Jeden jedyny wiosenny akcent w domu. Dziękuję.


Muffiny cytrynowe

 

Składniki suche:

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka białej czekolady posiekana na drobne kawałki

W misce wymieszać wszystkie składniki suche.

Składniki mokre:

  • 100g masła
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 2 cytryny

Masło rozpuścić i wystudzić. Cytryny dokładnie umyć, z obu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do miski wlać rozpuszczone masło, sok i skórkę z cytryn, kefir i jajka. Dokładnie wymieszać.

Następnie mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać.

Napełniać papilotki do muffinek do ¾ wysokości. Piec w temp 180'C ok 20 minut.


Muffiny cytrynowe

 

Muffiny cytrynowe

 

 

wtorek, 11 maja 2010

Kiedy mieszka się z takim fanem słodkości jak mój P. częste są ataki ogromnej ochoty na ciasto, a gdy akurat jak na złość nie ma nic słodkiego pod ręką, przydają się przepisy na mega szybkie i mega proste wypieki. Zdecydowanie zaliczają się do nich muffiny. Można je dowolnie modyfikować. Zawsze wychodzą smaczne i zawsze się udają. Tym razem wersja czekoladowo- bananowa :)


Muffiny czekoladowo- bananowe


  • 1/2  kostki masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 3 banany
  • 50 g czekolady mlecznej


Masło utrzeć z cukrem i solą. Dodać jajka. Ciągle ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wmieszać w masę posiekaną drobno czekoladę i pokrojone banany. Napełniać formy do muffinów do3/4 wysokości. Piec ok 20-25 minut.

poniedziałek, 10 maja 2010

Słodkie co nieco na sobotnie popołudnie. Intensywnie orzechowy smak i wilgotne ciasto dzięki dodatkowi ajerkoniaku.

Muffiny prawie idealne. Prawie... bo ideału wciąż szukam, a wybredna jestem baaardzo ;)


Muffiny orzechowe z ajerkoniakiem


  • ½ kostki masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki ajerkoniaku
  • ½ łyżeczki soli

Masło utrzeć z solą i cukrem, dodać jajka, a następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać pozostałe składniki. Napełnić foremki do muffinów do ¾ wysokości. Piec ok w temp. 180' ok 20- 25 minut.

 

Muffiny orzechowe z ajerkoniakiem