Krótka historia o pieczeniu

Ciasta z kremem

środa, 20 lipca 2011

Jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam w ostatnim czasie. Przepis pochodzi z niemieckiej gazetki dołączonej do blaszki do ciasta. Na prawdę polecam! Można dodać do niego inne owoce i przypuszczam, że wyjdzie równie smaczne.

 Pewnie niektórzy powiedzą, że tiramisu bez surowych żółtek to nie tiramisu, ale ja niestety surowizny nie uznaję, więc proszę się nie czepiać ;)

 

Tiramisu

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem na wolniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez ok. 15- 20 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem).

 

Nasączenie:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 120 ml Amaretto

 Ostudzony biszkopt odkleić od papieru do pieczenia i z powrotem przełożyć do foremki(foremkę lepiej jest najpierw wyścielić folią aluminiową lub papierem do pieczenia na którym piekł się biszkopt). Amaretto wymieszać z ostudzoną kawą i przygotować krem.

 

Krem:

  • 500g serka Mascarpone
  • 250g serka śmietankowego naturalnego
  • 50g cukru
  • 40 ml Amaretto
  • 400ml śmietanki 30%- 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 250 g. podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji

 Serek Mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Ciemny biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć pokrojone brzoskwinie, znów posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty zanurzać krótko w ponczu z kawy i Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć resztę kremu śmietankowego. Ciasto udekorować wzorkiem fali przy pomocy packi z ząbkami lub po prostu widelcem i posypać obficie kakao. Przechowywać oczywiście w lodówce :)

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

środa, 26 stycznia 2011

Bardzo proste i pyszne ciasto. Dwa miodowe placki przełożone bitą śmietaną, pokryte karmelem i orzechami.


Krówka


Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyć nim 2 wcześniej przygotowane blachy. Każdy placek piec około 10 minut w 170'C na złoty kolor. Wystudzić.


Krówka


Bita śmietana:

  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixami, dodać cukier puder do smaku.


Krówka


Masa krówkowa:

  • 1 puszka kajmaku (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana 3 godziny)
  • 200g pokrojonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)

Na placek wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzić kajmak i posypać orzechami. Odstawić na 24 godziny do lodówki, by placki zmiękły.

 

Krówka

 

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Upiekłam ją już dość dawno temu, lecz na bloga trafia dopiero dziś. Ostatnio byłam zbyt zawalona pracą:/ Głównie przez tort na wesele i poprzedzające go torty „próbne”. Wreszcie mogę złapać oddech i ponadrabiać zaległości :)

Jeśli chodzi o smak tego ciasta to wyraźnie dominuje advokat, który całkiem dobrze się komponuje z orzechami. Nam bardzo smakowało :)


Orzechowa Advokatka

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki orzechów mielonych
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w temp. 180'C przez ok 35 minut.

Krem orzechowy:

  • 250ml śmietany 30%
  • 150g orzechów mielonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie wymieszać z orzechami.

Krem advokatowy:

  • 250ml śmietany 30%
  • ½ szklanki advokatu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wlać advokat i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Krem można dosłodzić lekko cukrem pudrem.

Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować krem orzechowy, następnie krem z advokatem. Gotowe ciasto posypać starta czekoladą, polać delikatnie advokatem, następnie schłodzić w lodówce.


Orzechowa Advokatka

Orzechowa Advokatka

poniedziałek, 02 sierpnia 2010

Kolejny przypływ inwencji twórczej :) Chciałam coś wiśniowego, przerzuciłam tonę przepisów i nic mnie nie zainteresowało, więc wymyśliłam sobie taką oto kostkę wiśniową :)

Ciasto zaliczam do bardzo udanych, ekspresowo znika z lodówki, więc chyba nie tylko mi posmakowało;)

W końcu nie od dziś wiadomo, że czekolada i wiśnie to pyszne połączenie...


Kostka czekoladowo- wiśniowa


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec w temp 180'C ok 30 minut.


Krem czekoladowy:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 śnieżki
  • 1 cukier waniliowy

W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i mieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Mocno schłodzić.

Do schłodzonej kremówki wsypać śnieżki i cukier waniliowy, następnie ubić. (krem można lekko dosłodzić cukrem pudrem)


Masa wiśniowa

  • 1 litrowy słoik wiśni drylowanych (lub świeże, wydrylowane wiśnie zasypane cukrem i odstawione na kilka godzin)
  • 2 galaretki wiśniowe

Wiśnie odsączyć, zmiksować blenderem następnie przełożyć do garnka. Odmierzyć szklankę soku (jeżeli jest mniej uzupełnić wodą) i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i wymieszać (nie gotować!). Odstawić do wystudzenia.

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Można go naponczować sokiem wiśniowym lub alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego, następnie delikatnie wylać masę wiśniową (musi być już zimna i lekko tężejąca) Odstawić do lodówki. Gdy masa wiśniowa całkowicie stężeje rozsmarować na niej drugą porcję kremu czekoladowego i przykryć biszkoptem. Ciasto udekorować polewą czekoladową i wiśniami.


Kostka czekoladowo- wiśniowa


Kostka czekoladowo- wiśniowa

poniedziałek, 26 lipca 2010

Ciasto pochodzi z książki „100 Nowych ciast” Siostry Anastazji (wprowadziłam w nim małe zmiany). Jest pyszne, proste, a jednocześnie zaskakujące,. Prawie zawsze gdy je komuś zaserwuję pada pytanie: „jak to jest zrobione?”

A zrobione jest tak:


Pierzynka

Biszkopt ciemny:

  • 9 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakaoPierzynka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych białek stopniowo dodawać utarte żółtka i mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez ok 30- 40 minut.

Biszkopt najlepiej jest upiec na dzień, lub nawet dwa dni przed robieniem ciasta. Nie może być zbyt świeży.


Krem biszkoptowy:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy

Pierzynka

 

Z biszkoptu wydrążyć środek, pozostawiając ok pół centymetra ciasta po   bokach i na spodzie. Wydrążony środek pokruszyć.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, następnie wymieszać z okruszkami. Uzyskany krem przełożyć do wydrążonego biszkoptu.

 

 

Pianka:

  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretkę. Uzyskaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki. Gotowe ciasto udekorować startą czekoladą.


Pierzynka


Pierzynka

piątek, 16 lipca 2010

Mój podstawowy przepis na rafaello. Czasem go modyfikuję, lecz tym razem wersja najprostsza, bez żadnych udziwnień. Te upały sprawiają, że czas spędzany w kuchni ograniczam do niezbędnego minimum. Nic mi się nie chce. Tylko na zrobienie biszkopta i kremu chęci starczyło ;)


Rafaello II

Biszkopt:

  • 9 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie wymieszać z białkami. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec w temp. 180'C ok 35 minut.


Krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 buteleczka olejku śmietankowego


Ponadto:

  • ¼ szklanki spirytusu + ¼ szklanki przegotowanej wody lub ½ szklanki malibu


W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo chłodny budyń, 100 g wiórków i pół buteleczki olejku.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do kremu budyniowego ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

Pozostałe 100g wiórków uprażyć na patelni z dodatkiem olejku śmietankowego na złoty kolor.


Wystudzony biszkopt przekroić na 3- 4 części. Każdą z nich nasączać spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą lub malibu i przekładać kremem kokosowym. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą kremu i posypać uprażonymi wiórkami.


Rafaello II

 
1 , 2