Krótka historia o pieczeniu

Drożdżowe

czwartek, 05 sierpnia 2010

Jakie drożdżówki lubimy? Te z duuuuużą ilością dodatków :) I ta właśnie taka jest. Wilgotna, aromatyczna, z grubą warstwą masy orzechowo- marcepanowej.

Wyszła dość słodka, ale akurat w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Z kawą smakuje idealnie:) Jednak jeśli ktoś chce, można zmniejszyć ilość cukru dodawaną do orzechów.


Drożdżówka z orzechami i marcepanem


Ciasto:

  • 450g mąki
  • 25g drożdży
  • 100g cukru
  • 200ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 60g miękkiego masła

Drożdże zasypać cukrem i polać letnim mlekiem. Odstawić na kilka minut. Gdy zaczną pracować dodać pozostałe składniki i starannie zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki.

 

Na wierzch:

  • 300g posiekanych orzechów włoskich
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • 125g cukru
  • 375g kwaśnej śmietany
  • 200g marcepanu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 80g masła

Drożdżówka z orzechami i marcepanemPosiekane orzechy włoskie wymieszać z mielonymi orzechami i cukrem.

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, mąką i miodem.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, posmarować masą śmietanową, następnie poukładać kawałki marcepanu i posypać wszystko orzechami z cukrem. Wierzch ciasta posypać wiórkami masła. Piec ok 30 minut w temp. 200'C.

Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą (najlepiej gorzką).

 

 

Drożdżówka z orzechami i marcepanem

 

Drożdżówka z orzechami i marcepanem

wtorek, 11 maja 2010

Kiedyś przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się taaaaaaaakie trudne. W naszym domu zawsze była to działka mojej mamy, bo ja od drożdżowego trzymałam się z daleka. A tu nagle okazało się, że nie taki diabeł straszny. Wystarczyło raz spróbować, a teraz drożdżowe wypieki dość często u nas goszczą. Dziś padło na bułeczki z orzechami.


Bułeczki z orzechami i marcepanem

Ciasto drożdżowe:

rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 2-3 łyżki cukru

pozostałe składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • mąka- ile zabierze ciasto (Na prawde zielonego pojęcia nie mam ile tam DOKŁADNIE idzie tej mąki. To jest przepis mojej mamy i dokładniejszego mi nie podała;) Mąki dajemy tyle, aby ciasto było elastyczne, dobrze się wyrabiało i nie było zbyt zbite)

Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • 1 paczka migdałów mielonych
  • 1 paczka orzechów mielonych
  • ok ¾ szklanki brązowego cukru
  • 4-5 łyżek amaretto
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5% - takiego jak do kawy
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • garść rodzynek

Ponadto:

  • ok 70g masy marcepanowej
  • kilka łyżeczek brązowego cukru
  • 1 jajko do posmarowania gotowych bułeczek

Wszystkie składniki nadzienia gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić. Masa powinna być dość słodka.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm na kształt prostokąta. Posmarować masą orzechową. Posypać startym marcepanem. Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 2-3 cm. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy pomiędzy bułeczkami. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w temp. 190' ok 30 minut na złoty kolor.

Bułeczki z orzechami i marcepanem

Pamiętam, że te rogaliki to był mój pierwszy w życiu drożdżowy wypiek. Pierwszy i od razu udany. Teraz bardzo lubię wracać do tego przepisu. I nie przeraża mnie to, jak bardzo pracochłonne jest przygotowanie ciasta drożdżowo- francuskiego. Wręcz przeciwnie. Bardzo lubię z nim pracować, wałkować je, składać, schładzać i tak w kółko. Po prostu uwielbiam spędzać czas na pieczeniu. Tak już mam od dziecka :)


Rogaliki Marcińskie


Ciasto drożdżowo - francuskie:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • ½ kostki drożdży świeżych ( lub jeśli ktoś woli 1 łyżka suszonych. Ja osobiście wolę świeże)

  • 1 jajko

  • cukier waniliowy

  • 3,5 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 225 miękkiego masła + 2 łyżki do ciasta

Drożdże pokruszyć do miski zasypać łyżką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać kilka minut. Następnie do przygotowanego rozczynu dodać jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, masło i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Nie należy wyrabiać go zbyt długo, by pozostało chłodne. Z ciasta uformować prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło rozsmarować w miarę równomiernie na cieście. Ciasto złożyć tak jak składa się kartkę papieru do listu. Składamy 1/3 ciasta do góry, następnie dolną część tak, by przykryła te złożenia. Ciasto należy jeszcze delikatnie rozwałkować. Następnie znów okryć folią i włożyć do lodówki. Tym razem na ok 45 minut. Po tym czasie ciasto znów wałkujemy i składamy, zawsze pomiędzy schładzamy je ok 30-4- minut. Proces ten powtarzamy jeszcze 3 razy. Następnie dokładnie okrywamy ciasto folia i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Wyciągamy je z lodówki na pół godziny przed robieniem rogalików.

Nadzienie:

  • 400g białego maku

  • 200 g masy marcepanowej

  • 1 szklanki cukru pudru

  • 100 g orzechów włoskich

  • 150 g migdałów (ja użyłam mielonych)

  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • kilka biszkoptów

Mak i orzechy należy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odsączyć i dwukrotnie zmielić. Marcepan rozetrzeć z cukrem, dodawać zmielony mak, migdały, posiekaną skórkę pomarańczową i pokruszone biszkopty. Gęstość masy kontrolujemy dodając stopniowo śmietanę. Nadzienie powinno być dość gęste i plastyczne.

Ciasto dzielimy sobie na 2 części. Z każdej z nich należy rozwałkować na grubość ok 4-5mm tworząc prostokąt. Rozcinamy go na 2 części, z każdej wycinamy trójkąty jak na zdjęciu:

Rogaliki Marcińskie

Każdy z trójkątów smarujemy farszem i zwijamy zaczynając od szerszego boku ku wierzchołkowi. Układamy je na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1 godzinę.

Rogaliki Marcińskie

Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180ºC, aż nabiorą złotego koloru (ok 15 minut).Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami. Z przepisu wyszło mi równe 70 rogalików.