Krótka historia o pieczeniu

Ciasta z owocami

wtorek, 14 września 2010

Pyszne, owocowe, bardzo orzeźwiające ciasto. Idealne na lato... żałuję, że dopiero teraz je upiekłam. Szczególnie posmakowało Patrykowi, głównie przez grubą warstwę kokosu ;)

Przepis przesłała mi Angelika :* Dziękuję :)


Pokusa

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jaja ubić z cukrem na puchną masę. Dodać mąkę, proszek i wymieszać. Otrzymaną masę wylać na blachę (38x22cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (170-180 stopni) ok. 30 min


Pokusa


Nadzienie:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 owoców kiwi
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 dużych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na grube plastry, blanszować w 4 szklankach wrzącej wody z cukrem, następnie wyłożyć na upieczone ciasto (może być jeszcze gorące). Na jabłkach poukładać brzoskwinie i kiwi pokrojone w plasterki. Na kompocie z blanszowania jabłek ugotować budynie, po czym gorącym budyniem zalać owoce.


Krokant kokosowy:

  • 1 margaryna 250 g
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 duże jaja

W rondlu roztopić margarynę ze szklanką cukru. Dodać wiórki kokosowe i mieszać na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać 2 całe jaja i zmiksować. Otrzymany krokant wylać na budyń z owocami. Piec dodatkowo całość 30-40 min. Wystudzone ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby zastygło.


Pokusa

Pokusa

 

Mimo iż nie jest to typowe jabłkowe ciasto, to jednak jabłka mają w nim swój udział. I to dość spory ;) Zgłaszam więc przepis do akcji SEZON NA JABŁKA :)

seozn na jabłka

poniedziałek, 06 września 2010

Ananasowe ciasto pod kokosową, chrupiącą bezą. Delikatne w smaku i bardzo proste do zrobienia.

Naprawdę polecam :)

Przepis pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.


Ananasek


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, następnie delikatnie połączyć z jajkami. Piec w temp. 180'C przez ok 30 minut.


Masa budyniowa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy

Ananasy odsączyć z soku. Na soku ugotować budyń waniliowy. Owoce pokroić w kostkę, następnie połączyć z budyniem.


Beza:

  • ½ szklanki białek
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem, następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać.

Z ostudzonego biszkoptu ściąć górną, przypieczoną warstwę. Posmarować biszkopt masą budyniową, następnie pianą z białek. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp 180'C.


Ananasek

Ananasek

piątek, 20 sierpnia 2010

Dawno nie było u nas jabłecznika. I chyba wszyscy się za nim stęsknili, bo znikał ze stołu w tempie absolutnie ekspresowym. Aż miło było popatrzeć jak wszystkim smakuje ;)

Kawałki na zdjęciach były jednymi z ostatnich... ;)

Przepis pochodzi z gazety „Poradnik smakosza- Jabłeczniki”.


Szarlotka z pianką


Ciasto kruche:

  • 250g margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną schłodzić w zamrażalniku, a drugą częścią wyłożyć wcześniej przygotowaną blaszkę.

Masa jabłkowa:

  • 1kg jabłek
  • 3-4 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na kruche ciasto.

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel. Piane wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć kruche ciasto z zamrażalnika. Piec w temp. 180'C przez ok 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać można w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową.


Szarlotka z pianką

 

Szarlotka z pianką

wtorek, 27 lipca 2010

Przepis, który sama wymyśliłam i jestem z niego dumna ;) Bo bananowiec wyszedł PYSZNY!

Z przepisu uzyskuje się 2 razy więcej kremu bananowego niż widać na zdjęciach, tylko mój miał mały wypadek i... a zresztą nieważne, jak się człowiek spieszy to z tego nigdy nic dobrego nie wynika ;)


Bananowiec z roladą


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 15- 20 minut.

 

Rolada:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ słoika dżemu truskawkowego lub wiśniowego

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok 15- 20 minut.

Jeszcze ciepły biszkopt posmarować dżemem, zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia.

 

Krem:

  • 5- 6 bananów
  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 fix do śmietany

Bananowiec z roladąGalaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody (można dodać jeszcze odrobinę żelatyny), ostudzić. Banany zmiksować na gładką masę, wymieszać z galaretką.

Schłodzoną kremówkę ubić. Podzielić na 2 części, do jednej dodać fix i cukier waniliowy, a do drugiej części dodać masę bananową.

 

 

Ponadto:

  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
  • 1 banan

Na ostudzony biszkopt wylać krem bananowy, następnie bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Roladę pociąć w plastry o grubości ok pół centymetra. Ciasto udekorować plastrami rolady i banana. Zalać galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.


Bananowiec z roladą

 

Bananowiec z roladą

wtorek, 06 lipca 2010

Bardzo proste i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami. Najbardziej lubię je w wersji truskawkowej, ale jagodowa też jest rewelacyjna :)


Ciasto Jagodowe

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać, następnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę(30cm). Piec w temperaturze 180'C ok 30 minut.


Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.


Ponadto:

  • ok 0,5 litra świeżych jagód
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.

Wystudzony biszkopt posmarować kremem, posypać jagodami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Jagodowe

 

Ciasto bierze udział w akcji:

sobota, 26 czerwca 2010

Już kilka razy napotykałam przepisy na różne „biedronki” i choć stanowiły one małą inspirację to moja biedronka powstała spontanicznie i bez konkretnego przepisu. Akurat w ręce wpadły mi wiśnie i efekt był taki:


Biedronka


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec ok 40 minut w temp 180'C. Wystudzić.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 1 duży słoik wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2-3 łyżki wódki

Wiśnie odsączyć, następnie wymieszać z alkoholem. Sok z wiśni (1 szklanka- jeżeli jest mniej to dolać wody) zagotować, następnie rozpuścić w nim galaretkę wiśniową i wystudzić. Galaretkę truskawkową przyrządzić wg przepisu na opakowaniu i również wystudzić.

Biszkopt przeciąć na 2 części, w jednej kieliszkiem powycinać otwory. Na drugiej części biszkoptu rozłożyć nasączone wiśnie, następnie krem. Przykryć biszkoptem z otworami. W każdą dziurkę nakładać tężejącą wiśniową galaretkę, gdy całkowicie stężeje zalać wszystko galaretką truskawkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Biedronka

 
1 , 2