Krótka historia o pieczeniu

Ciasta i desery na zimno

poniedziałek, 03 stycznia 2011

Jak tylko zobaczyłam to ciasto na blogu Kasi wiedziałam, że MUSZĘ je zrobić.

Wygląda rewelacyjnie, smakuje rewelacyjnie, a poza tym jest proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jestem z tego przepisu bardzo zadowolona ;)

Przepis z kórego korzystałam znajduje się TUTAJ.


Rafaello z Advocatem

 

  • 2 - 3 duże paczki herbatników
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 niepełne szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru (użyłam cukru pudru)
  • 300 g miękkiego masła
  • 400 g kokosu + 100 do posypania
  • 350 ml Advocata

Ugotować budyń bez dodatku cukru i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać stopniowo chłodny budyń. Ubijać na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie gładka zmniejszyć obroty i dolewać powoli advocat . Gdy składniki się połączą dosypać 400g wiórków kokosowych. Całość dokładnie wymieszać.

Na dnie blaszki (ok 20x40 cm) ułożyć herbatniki, rozsmarować warstwę kremu i znów układać herbatniki. W ten sposób ułożyć 3 lub 4 warstwy. Ostatnią warstwę ma stanowić krem. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami, przykryć folią i odstawić do lodówki na 48 godzin. (choć moje ciasto po 24 godzinach przeszło pierwszą degustację i było już dobre ;)


Rafaello z Advocatem

Rafaello z Advocatem

poniedziałek, 19 lipca 2010

Chyba każdy zna podobny deser. Mi się kojarzy z dzieciństwem. Kiedy mama miksowała nam świeże truskawki, z cukrem i śmietaną to oznaczało, że już lato :) Mam sentyment do tego deseru i zawsze, co roku pierwsze truskawki w naszym domu trafiają do blendera ;)

Trochę się spóźniłam z tym wpisem na blogu, bo świeżych truskawek już raczej nigdzie się nie dostanie, ale można równie dobrze wykorzystać truskawki mrożone , lub inne owoce.

U mnie tym razem truskawki w parze z bananem ;)


Koktajl truskawkowo- bananowy

 

Składniki:

  • ok 500- 600g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 dojrzałe banany
  • 200ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku

ok 10 truskawek pokroić w kostkę. Resztę składników dokładnie zmiksować w blenderze. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Przelać do pucharków. Udekorować owocami i śmietaną.


Koktajl truskawkowo- bananowy

 


niedziela, 23 maja 2010

W piątek i sobotę zrobiłam w domu mały maraton ciasteczkowy, więc na dziś wybrałam sobie coś niewymagającego pieczenia i dużego nakładu pracy. Prościutki i szybki 3-bit. Jak dla mnie jest za słodki, ale znika z lodówki z dużą prędkością, więc innym raczej to nie przeszkadza ;)

Trochę problemów sprawia dolna warstwa. Karmel przecieka pomiędzy herbatnikami i przykleja się do blachy co utrudnia trochę krojenie. Zastanawiałam się czy następnym razem nie pokombinować trochę z kolejnością warstw, na razie przepis oryginalny. Już nie pamiętam skąd go mam, bo pierwszy raz robiłam to ciasto dobrych kilka lat temu.


3-Bit

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5l mleka
  • 250 g masła

Ugotować budyń. Dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania jednolitej masy.


Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 śnieżki

Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać śnieżki. Można trochę dosłodzić do smaku.

Ponadto:

  • 800g herbatników
  • puszka gotowej masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego 2 godziny)
  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Przekładać: herbatniki- masa krówkowa- herbatniki- masa budyniowa- herbatniki- bita śmietana- starta czekolada

Ciasto schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

3-Bit

wtorek, 11 maja 2010

Przez bardzo długi czas nie darzyłam serników na zimno zbytnią sympatią. Jednak po kilkuletniej przerwie postanowiłam się z nimi przeprosić. I chyba dobrze zrobiłam :)

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz. Zmieniłam lekko proporcje. Sernik wyszedł bardzo smaczny, lekki i śmietankowy. A że serniki na zimno kojarzą się raczej z latem jego słoneczny kolor może nam trochę rozjaśnić te pochmurne dni.


Torcik serowy z brzoskwiniami


Składniki:

  • Paczka okrągłych biszkoptów
  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki czubate żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • Puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
  • Olejek śmietankowy
  • Kilka wiśni kandyzowanych do dekoracji

 

Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.

Szklankę syropu z brzoskwiń i szklankę wody należy zagotować, następnie rozpuszczamy w tym galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do wystudzenia.

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na parze do momentu uzyskania białej, gęstej masy. Ściągamy z garnka z wodą. Nadal ucierając stopniowo dodajemy masło, ser i kilka kropel olejku śmietankowego. Na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki by lekko stężała. Następnie układamy na serniku brzoskwinie i wiśnie. Zalewamy wystudzoną galaretką.

Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Torcik serowy z brzoskwiniami

Torcik serowy z brzoskwiniami