Krótka historia o pieczeniu

Przetwory

czwartek, 20 maja 2010

Skoro jest cytrynowo, to nie mogło się obyć bez lemon curd. Już wiele razy napotykałam się na niego w różnych przepisach, ale jakoś nie miałam motywacji do wypróbowania tego cuda, a szkoda. Bo jest pyszny! Bardzo orzeźwiający, mega cytrynowy, trochę kwaśny, ale przez to idealny jako dodatek do słodkiego ciasta czy deseru.

Zdecydowanie zagości u mnie na stałe.

Są różne wersje tego kremu. Z masłem lub bez. Choć podobno w smaku niewiele się różnią. Podobno- ja wypróbowałam jedną tylko, więc za eksperta robić nie będę.


Lemon Curd

 

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

Cytryny umyć. Ze wszystkich trzech zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W niedużym rondelku utrzeć cukier z jajkami i żółtkami, następnie dokładnie wymieszać z mąką, sokiem i skórkami cytrynowymi. Uzyskaną masę podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć dodać łyżkę oliwy i jeszcze chwilę ogrzewać. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wystudzić. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.


Lemon Curd

 

Lemon Curd