Krótka historia o pieczeniu

Ciastka i ciasteczka

czwartek, 10 czerwca 2010

Ciasteczka spotkałam kiedyś TUTAJ i tak bardzo urzekły mnie swoim wyglądem, że wiedziałam iż prędzej czy później je zrobię.

I są. Bardzo nam smakują, a ułożone na wysokiej paterze do ciasta wyglądają bardzo elegancko i stanowią piękną ozdobę. Idealne na przyjęcia.


Brzoskwinki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 250ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g +4 łyżki mąki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok godzinę. Po tym czasie do ciasta dodać 500g mąki i wymieszać drewnianą łyżką.

2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta nieduże kulki. Układać na blachach zachowując odstępy między kulkami. Obie blachy włożyć jednocześnie do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec ok 15 minut, w połowie pieczenia blaszki należy zamienić miejscami, aby nie doprowadzić do zbytniego zrumienienia ciastek.

Gotowe ciastka ostudzić, następnie w spodniej części każdego wydrążyć łyżeczką otwór.

Nadzienie:

  • 1 mały słoik marmolady (najlepiej kwaśnej)
  • ok 250g kremu czekoladowego lub nutelli

Marmoladę, krem i okruszki pozostałe z wydrążania ciastek dokładnie wymieszać. Powstałą masą napełniać otwory w ciastkach i składać je po dwa.

Ponadto:

  • 1 szklanka mleka
  • Żółty i czerwony barwnik spożywczy
  • 1 szklanka cukru

Mleko przelać do dwóch naczyń. Do jednej części dodać barwnik żółty, do drugiej czerwony. Cukier wysypać na talerz. Ciasteczka zanurzać (bardzo króciutko) w żółtym i czerwonym barwniku, następnie obtaczać w cukrze. Odstawić do wyschnięcia.

Brzoskwinki

 

Brzoskwinki

piątek, 28 maja 2010

Kolejny przepis Dorotuś. Bardzo smaczne ciasteczka. Kruche, o przyjemnym maślanym smaku.

Ciasto trochę ciężko się wałkuje, ale wystarczy pomóc sobie folią.

Najlepiej smakują po kilku dniach :)


Ciasteczka z dżemem

 

Składniki:

  • 230 g mąki

  • 175 g schłodzonego masła

  • 90 g cukru pudru

  • 1 żółtko

  • dżem do przełożenia


Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 4mm. Wykrawać ciastka parami (jedno z dziurką drugie bez). Piec na blaszce wyłożonej papierem przez ok 10 minut w temperaturze 180'C. Ostudzone przekładać dżemem, najlepiej niskosłodzonym.


Ciasteczka z dżemem

 

Ciasteczka z dżemem

sobota, 22 maja 2010

Kolejny przepis przywleczony zza zachodniej granicy. Znalazłam go w przedświątecznym wydaniu jakiegoś niemieckiego czasopisma. Wprawdzie to nie Boże Narodzenie, ale przepis jakoś wpadł mi w ręce. I bardzo mnie to cieszy, bo ciastka te są banalne w wykonaniu, a jednocześnie pyszne.

Maksymalnie nafaszerowane orzechami i pozytywnie :)


Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

 

Składniki:

  • 250g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100g masła
  • 300g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ok 60 g orzechów odstawić do ozdobienia ciasteczek, resztę posiekać. Masło dokładnie utrzeć. Następnie stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jajka, i sól. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zagnieść ciasto. Na końcu w ciasto wgnieść orzechy.

Z ciasta formować kulki i układać je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dnem szklanki spłaszczyć każdą kulkę formując ciastko o grubości ok 4-5 mm. W każde ciastko lekko wcisnąć kilka orzeszków.

Piec w temp. 200'C przez ok 12-15 minut.

Moje ciastka zbytnio przypiekały się od spodu, nie wiem czy to wina piekarnika, czy po prostu mają do tego tendencję. Najlepsze wychodziły gdy przez 6 minut piekły się tylko z górną grzałką, a później 6 minut z termoobiegiem.

 

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

piątek, 21 maja 2010

Był Lemon Curd, więc teraz propozycja wykorzystania. Ciasteczka znalezione na blogu Moje Wypieki. Dorotuś bardzo je zachwalała. Spróbowałam i podpisuję się całkowicie pod jej słowami. Ciastka są genialne. Dawno nie jadłam lepszych!

Kruchutkie, delikatne i bardzo, bardzo cytrynowe. Lemon Curd idealnie do nich pasuje. Pychota :)


Cytrynowe Ciasteczka z Lemon Curd


Składniki:

  • 180 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka lemon curd

Masło utrzeć. Wciąż ucierając stopniowo dodawać cukier, cukier puder, cukier waniliowy, jajko, skórkę i sok z cytryny. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić.

Z ciasta formować nieduże kulki (13-15g) i układać w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i duże wgłębienie. Np. denkiem od małego kieliszka lub zakrętką.

Przy pomocy szprycy nakładać Lemon Curd we wgłębienia.

Ciasteczka piec w temp. 180' przez ok 15 minut. Wystudzić.

Cytrynowe Ciasteczka z Lemon Curd

 

Cytrynowe Ciasteczka z Lemon Curd