Krótka historia o pieczeniu

Rolady

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Była rozchwytywana- dosłownie. I przez dorosłych i przez dzieci (oooo... ciociu! Truskawki!;))

Intensywne kontrastujące kolory zawsze przyciągają wzrok, a wiadomo, że najpierw jedzą oczy ;)

W smaku też była pyszna, wypełniona truskawkową pianką z kawałkami owoców.


Rolada truskawkowa

Ciasto:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Gotową masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 180'C ok 10-15 minut.

Krem:

  • 300g mleka zagęszczonego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok 10-12 dużych truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego

Mleko spienić mikserem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie przelać do mleka i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać kilka truskawek rozgniecionych widelcem.

Resztę truskawek pokroić w połówki.

Półokrągłą formę (ćwibakówkę) wyłożyć folią spożywczą. Z upieczonego biszkoptu wyciąć prostokąt wielkości formy i posmarować dżemem. Resztą ciasta wyłożyć foremkę, wypełnić kremem, poukładać połówki truskawek, przykryć prostokątnym kawałkiem ciasta (marmoladą do środka) i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Po kilku godzinach roladę wyłożyć na półmisek i udekorować.

 

Rolada truskawkowa