Krótka historia o pieczeniu

Makowce i ciasta z makiem

wtorek, 16 listopada 2010

Jeżeli ktoś, tak jak ja, z makowca zawsze wyjadał tylko nadzienie, to polecam ;)

Mak, bakalie, jabłka i zero ciasta ;)


Makowiec japoński

 

  • 500g maku
  • 450 g cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 150g rodzynek
  • 50g migdałów
  • 150g siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)

Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temp. 180'C.

Makowiec japoński

czwartek, 26 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z gazety „Ciasta domowe” nr 211. Wydaje mi się dobrą alternatywą dla klasycznego makowca. Ciekawiło mnie to połączenie maku i kokosów ;) ;)

Ciasto jest całkiem smaczne, choć czegoś mi w nim brakuje. Może bakalii w masie makowej?


Ciasto makowo- kokosowe


Ciasto kruche:

  • 3 ¾ szklanki mąki
  • 300g margaryny
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek i cukru zagnieść kruche ciasto. Amoniak wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.


Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła

Mak sparzyć, następnie zmielić trzy razy. Do maku dodać cukier jajka i masło. Wymieszać.


Masa kokosowa:

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 200g wiórków kokosowych
  • 6 białek

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać kolejno warstwy: ciasto jasne- połowa masy makowej- połowa masy kokosowej- ciasto kakaowe- połowa masy makowej- połowa masy kokosowej- ciasto jasne. Piec w temp 180'C przez ok 40 minut. Udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

 

Ciasto makowo- kokosowe

Ciasto makowo- kokosowe