Krótka historia o pieczeniu

Pierniczki i pierniki

poniedziałek, 03 stycznia 2011

Ostatni domek w tym (a właściwie to już w zeszłym...) roku. Zamknął sezon piernikowy :)


domek z piernika 3

domek z piernika 3

domek z piernika 3

domek z piernika 3


A to "puzzle" potrzebne do budowy ;)

domek z piernika 3

 

niedziela, 26 grudnia 2010

Od poprzedniego różni się tylko paroma szczegółami. Wykorzystałam ten sam szablon.

 

Domek z piernika 2

Domek z piernika 2

Domek z piernika 2

Domek z piernika 2

niedziela, 19 grudnia 2010

Niepowtarzalna dekoracja Bożonarodzeniowa :)

Wykonanie domku, łącznie z pieczeniem i dekorowaniem zajęło mi calutki dzień. Użyłam przepisu na czeskie pierniczki tradycyjne. Może te pierniki nie należą do najsmaczniejszych, ale za to są lekkie, bardzo twarde i wytrzymałe. Idealne do budowy domku :)


Domek z piernika

 

  • 800g mąki
  • 280g cukru pudru
  • 120g tłuszczu
  • 110g miodu
  • 220g jajek (ok 4 szt.)
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie dodać jajka, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Gotowe ciasto należy wałkować bardzo cieniutko i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 160-170'C


Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika

środa, 15 grudnia 2010

Moje pierwsze pierniczki w tym roku i mój debiut w lukrowaniu :)

Wcześniej się w to nie bawiłam przez moją niechęć do jedzenia surowych jajek, a wiadomo, że lukier królewski jest na bazie surowego białka. Da się to jednak obejść ;)

W tym roku zaopatrzyłam się w pasteryzowane białko w proszku i lukrowac mogę bez obaw ;). Białko to jest poddawane suszeniu i pasteryzacji, dzięki czemu staje się całkowicie bezpieczne. Przed użyciem wystarczy rozpuścić odpowiednią ilość proszku w wodzie :)


Pierniki

Pierniki


Przepis na pierniczki:

(źródło: namiotle.pl)

  • 800 g mąki pszennej
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 łyżki kakao

Margarynę , cukier puder i miód utrzeć, następnie dodać jajka. Osobno wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao, następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

Gotowe ciasto wałkować cieniutko na papierze do pieczenia i wycinać pierniczki. Piec ok. 6-8 minut w temperaturze 200'C.

Wystudzone pierniczki dekorować lukrem królewskim.


Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki


Przepis na lukier królewski:

(na bazie białka pasteryzowanego)

  • 15g białka w proszku
  • 75ml wody
  • 500g cukru pudru (ważna jest jakość cukru pudru, im drobniej jest zmielony, tym lepszy wyjdzie lukier)
  • kilka kropel olejku pomarańczowego


Białko wymieszać z wodą i odstawić na ok pół godziny mieszając od czasu do czasu. Gdy proszek całkowicie się rozpuści stopniowo dodajemy do białka cukier puder i mieszamy. Należy cały czas kontrolować konsystencję lukru. Nie powinien być ani zbyt rzadki, ani za gęsty. Do smaku dodać olejek.

Do wykonywania precyzyjnych dekoracji najlepszy jest rożek zwinięty z papieru do pieczenia.

Białko pasteryzowane można kupić TUTAJ.


Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki

Pierniki